Diari La Veu del País Valencià
L’Estat es compromet a invertir 250 milions del pla de Rodalies en 2019

La conselleria d’Habitatge ha acollit aquest dimecres la primera comissió de seguiment del Pla de Rodalies 2017-2025, aprovat pel govern de Rajoy, i amb el qual es preveu invertir 1.400 milions d’euros per a millorar el servei ferroviari al País Valencià. La reunió ha estat presidida pel secretari d’Estat d’Infraestructures, Transport i Habitatge, Pedro Saura, i la conselleria d’Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del territori, Maria José Salvador.

En la trobada s’ha analitzat l’estat del servei ferroviari i s’ha determinat que per a 2019 l’Estat invertirà 250 milions d’euros del pla, dels quals 47 aniran destinats a la compra i millora de material rodant. Saura i Salvador han destacat que els trens de Rodalies són el transport públic més utilitzat pels valencians, amb una mitjana de 17 milions d’usuaris anuals, i han lamentat que fins ara s’havia invertit molt poc en la seua millora i conservació, motiu pel qual el servei estava envellit i deteriorat.

Per això, el secretari d’Estat ha assegurat que la inversió en Rodalies és una de les prioritats del govern de Pedro Sánchez en matèria de mobilitat sostenible perquè assegura que és fonamental per a tindre una economia competitiva i per a augmentar la cohesió social. En aquest sentit, tant la consellera com Saura han lamentat que entre 2012 i 2016 es van invertir de mitjana només 13 milions l’any i en 2017 aquesta xifra va ser de 30 milions d’euros.

Així, han destacat l’augment de la inversió en Rodalies que es farà el proper any i han tret a coalició també el compromís de Pedro Sánchez d’invertir al País Valencià el 10% del pressupost en matèria de transport perquè estiga equiparat amb el pes poblacional del territori. No obstant això, Saura ha apuntat que seria “ideal” que s’aprovaren els Pressupostos Generals de l’Estat (PGE) per a poder complir el compromís.

Actuacions concretes

Entre les actuacions que es consideren prioritàries per a invertir eixos diners, la consellera Salvador ha detallat que es vol dur a terme el duplicat de via entre Cullera (la Ribera Baixa) i Gandia (la Safor); restablir la circulació ferroviària entre l’Alcúdia de Crespins i Moixent (la Costera); millorar la seguretat entre els trams d’Alcoi (l’Alcoià) i Xàtiva (la Costera); fer actuacions en la línia C3; avançar en el Tren de la Costa, en el tram Gandia-Oliva (la Safor), que es troba actualment en la fase de redacció de l’impacte mediambiental i, una vegada superat, redactar el projecte; adjudicar les obres del tram Sagunt (el Camp de Morvedre)-Caudiel (l’Alt Palància); disminuir les afeccions per la construcció del tercer fil en la línia C6, i redactar el projecte de construcció de la connexió Torrellano (el Baix Vinalopó)-Aeroport.

Pel que fa a la transferència de les competències del Rodalia a la Generalitat, el representant del Ministeri de Foment no s’ha mullat però ha assenyalat que tot i que no és competència del seu departament, sí que s’ha obert un espai de diàleg per a determinar què s’ha de fer amb el servei ferroviari.

Comparteix

Icona de pantalla completa