Diari La Veu del País Valencià
La UPV es personarà en la causa de l’alumnat detingut per canviar les seues notes

La Universitat Politècnica de València (UPV) es personarà en el procés d’instrucció penal obert contra dos estudiants de la institució que van ser detinguts per accedir il·legalment al sistema informàtic i canviar les seues notes. Després de la detenció el passat mes d’abril dels dos estudiants, de 20 anys, que van usar un “software keylogger” per a accedir als comptes personals d’uns 40 professors i modificar les qualificacions, la UPV va obrir un expedient per a esclarir els fets i espera tindre una resolució abans que acabe l’any.

A més de la recerca per la via administrativa es va iniciar un procés per la via penal, segons han informat a EFE fonts de la institució, que han indicat que en no poder ser sancionats els estudiants dues vegades pel mateix fet, “sempre preval la via penal”. Tots dos estudiants van ser detinguts per la Policia Nacional com a presumptes autors dels delictes d’accés il·lícit a dades i programes informàtics; danys informàtics; descobriment i revelació de secrets; usurpació d’estat civil, i falsedat de document públic.

Els joves, sense antecedents judicials, van ser posats en llibertat després de prestar declaració en seu judicial. “Tenim obert un expedient per a esclarir els fets ocorreguts que és a punt de finalitzar, ja que estem a l’espera de la resolució de l’instructor de l’expedient”, han informat a EFE les fonts.

Han afegit que totes les fases “s’han fet, tant el plec de càrrecs com el de descàrrecs”, i quan hi haja una resolució de l’instructor, que “serà aquest mes quasi amb tota seguretat”, serà enviada al jutjat, que també està tramitant aquest tema per via penal perquè determine quins passos s’han de seguir.

“En la via penal pot haver-hi fins i tot pena privativa de llibertat i en la sanció administrativa, no”, han assenyalat les fonts, per a afegir que la instrucció de l’expedient s’ha fet d’acord a una norma dels anys 60 del segle passat, anterior a la Constitució. Encara no s’ha canviat aquest reglament, que arreplega fins i tot l’expulsió de la universitat “a perpetuïtat”, encara que s’estan adaptant els preceptes de la mateixa a la Constitució i a les normes actuals.

Les mateixes fonts han assenyalat que els dos alumnes detinguts han pogut seguir acudint a classe amb normalitat, ja que l’única cosa que es pot fer és obrir un expedient i en funció dels fets que s’hagen provat, imposar una sanció d’acord al reglament. Encara que prevaldrà la via penal, fins que aquesta no es resolga amb la proposta de resolució de l’expedient la UPV, podrà adoptar mesures cautelars.

Comparteix

Icona de pantalla completa