Obres Públiques signa el pla especial de la ZAL del Port de València

Els col·lectius ecologistes preparen un recurs per a tornar a tombar el projecte
/ València
1 desembre 2018 01:00h
El pla comporta l\'obligació d\'un estudi d\'integració paisatgística.

La consellera d'Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, María José Salvador, ha signat la resolució per la qual s'aprova el Pla Especial de la Zona d'Activitats Logístiques (ZAL) de València, després de ser ratificat de forma favorable en la Comissió Territorial d'Urbanisme de València, que contempla un corredor verd amb zones enjardinades i connexió amb l'Albufera i mesures per a minimitzar la contaminació sonora.

Amb aquesta nova ZAL "més verda per als ciutadans", la Generalitat pretén "harmonitzar l'activitat econòmica logística del port amb la millora de la qualitat de vida dels veïns i veïnes i amb la recuperació d'espais per a la ciutadania", detalla l'administració en un comunicat. Salvador ha destacat així que el Pla Especial de la ZAL compta amb el vistiplau de les tres administracions implicades i acompleix l'objectiu de "fer realitat un espai respectuós i útil per a la ciutadania, necessari per a l'economia i la generació de llocs de treball, per això, s'han tingut en compte la integració paisatgística, la millora dels espais públics i la mobilitat sostenible".

En concret, el document inclou un corredor verd, al voltant del carril bici existent, que desplaça el perímetre de la ZAL "al màxim" per a guanyar espai obert per a la ciutadania i per a l'ús públic, amb zones enjardinades que possibiliten la qualitat urbana de Natzaret i la connexió amb el parc natural de l'Albufera. També s'ha realitzat un estudi d'insonorització, es prendran mesures per a reduir la contaminació sonora dels habitatges pròxims a la ZAL i l'anàlisi d'integració paisatgística estableix mesures per a aconseguir una transició més efectiva entre els usos residencials i logístics.

Integració paisatgística

Per a aconseguir una infraestructura verda "contínua i coherent" en les parcel·les a l'oest de la carretera CV-500 al sud del traçat ferroviari, el pla exigeix la compatibilitat de l'ús agroalimentari i de les infraestructures. Això comporta l'obligació d'un estudi d'integració paisatgística per a executar instal·lacions en aquestes parcel·les. El projecte estableix la recuperació dels camins de l'Horta de Rovella per a ús públic i mobilitat sostenible, amb la millora del paisatge de les àrees degradades de l'Horta i l'accessibilitat per als vianants.

Paral·lelament, preveu recuperar l'accés que connecta la part nord i la part sud del nucli de població de la Punta i que actualment està interromput per les vies del ferrocarril i l'aprovació de la ZAL. Per la seua part, el port de València haurà d'executar altres millores complementàries.

Recurs de les organitzacions ecologistes

Es tracta de mesures que han "millorat substancialment" el projecte, ha subratllat la titular d'Obres Públiques: "Quan vam arribar en 2015 teníem clares nostres prioritats, no volíem el projecte de la ZAL impulsat feia 20 anys pel govern del PP perquè estava mal plantejat i va suposar un procés molt dolorós per als veïns, com així ho han dit les sentències judicials". 

Per això, Salvador ha assegurat que la Generalitat ha treballat aquestos tres anys per a transformar-ho fins a "aconseguir la necessària convivència de l'Horta tradicional i el parc de l'Albufera amb la integració de les àrees residencials del sud de València i la potenciació del port". 

Tot i les proclames del departament d'Obres Públiques de la millora del projecte de la ZAL en comparació amb l'inicial dissenyat pel PPCV, les organitzacions ecologistes no estan conformes. Consideren que aquest projecte contravé el pla de l'Horta aprovat el passat divendres al ple del Consell i asseguren que "la lluita continuarà als jutjats". De fet, Per l'Horta considera que el pla aprovat no compleix el que diu la sentència del Tribunal Suprem que anul·lava el pla anterior i es mostra "decebuda" per aquestes "noves polítiques de territori".

En un comunicat, Per l'Horta considera el pla "una oportunitat perduda per al futur de la ciutat i l'horta", així com "una mostra de la falta de valentia del Consell i de l'Ajuntament de València". "Ignorar la sentència del Tribunal Suprem ens aboca a recórrer-la als tribunals", ha asseverat. 

A més, han subratllat que el pla estableix "construir la ZAL en els terrenys de la pedania de la Punta" i ha recordat que es tracta d'"un polígon de naus i transport pesat en un espai d'antiga horta, estratègic per al futur mediambiental de València i la seua àrea metropolitana". Ha remarcat que "quasi simultàniament s'ha aprovat definitivament el Pla d'Acció Territorial de l'Horta de València" (PATHV), aquest passat divendres pel ple del Consell.

next