Diari La Veu del País Valencià
El Consell aspira al desaprofitament zero de menjar

La consellera d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, Elena Cebrián, ha presentat aquest dijous un esborrany del Pla Valencià contra el Desaprofitament Alimentari. Ho ha fet en una jornada adreçada, precisament, a la reducció de desaprofitaments de menjar. En aquest context, ha destacat “la importància d’un diàleg de sabers sobre l’aprofitament alimentari” amb l’objectiu d'”alimentar idees cap al desaprofitament zero”.

Aquesta trobada sobre el consum responsable, a la qual han assistit vora 150 persones de diferents col·lectius i entitats, servirà també per a millorar aquest esborrany, a què encara cal incorporar mesures d’altres conselleries. Una vegada hagen arribat aquestes propostes, serà el moment de fer la presentació definitiva, que serà en desembre o gener, segons avancen des de Medi Ambient a Diari La Veu.

El pla contra el desaprofitament alimentari “és un objectiu del Botànic acordat pel Consell en l’últim seminari de treball de Biar, que ha de connectar normatives, altres plans en marxa, projectes, departaments i persones així com sectors que van des de la producció fins al consum passant per la comercialització”, ha explicat Cebrián. “Es tracta d’un pla que volem relacionar”, ha afegit Cebrián, “i amb ell donar contingut a l’economia circular i a la lluita contra el canvi climàtic mitjançant una acció concreta i des de l’educació ambiental i la conscienciació”.

5.600 tones de menjar al fem cada setmana

Els espanyols rebutgen el 18% del menjar que compren, cosa que suposa vora 2,9 milions de tones d’aliments cada any. Pel que fa al País Valencià, es podria parlar de 290.000 tones cada any i de vora 5.600 cada setmana. “Desitjaríem –ha assenyalat Cebrián– que el Pla de la Generalitat servira per a rebaixar eixes xifres considerant la seua importància a partir de la paradoxa que suposa produir per a tirar”.

Tenint en compte els diferents punts de vista des dels quals es pot abordar aquesta “paradoxa”, la consellera ha destacat l’impacte econòmic, social i mediambiental del desaprofitament alimentari, així com el dilema ètic que planteja. “D’ací la importància de buscar solucions i de fer-ho d’una manera integral i col·lectiva, des de la perspectiva de racionalitzar l’aprofitament d’aliments i de reduir la pèrdua al llarg de tota la cadena alimentària i de consum”, remarquen des de Medi Ambient.

Objectius del nou pla

Amb el Pla Valencià contra el Desaprofitament Alimentari, el Consell pretén “aproximar un diagnòstic de la situació al territori; identificar reptes i oportunitats que permeten concretar accions adaptades al territori, i establir mecanismes de coordinació entre les administracions públiques i agents de la cadena per a establir estratègies conjuntes àgils, dinàmiques i fluides a curt i mitjà termini”.

També es plantejaran accions de conscienciació, sensibilització i visibilització d’aquesta qüestió, amb la finalitat d’implicar tota la ciutadania en un canvi d’hàbits que facilite la reducció del desaprofitament alimentari.

Des de l’Administració expliquen que es tracta d’un pla obert i dinàmic, que pretén créixer i retroalimentar-se de les aportacions que faça el sector agroalimentari, juntament amb més idees d’altres àmbits transversals que tinguen relació amb l’alimentació i el consum conscient i responsable, tal com s’ha destacat en aquesta primera jornada de reflexió i diàleg.

Comparteix

Icona de pantalla completa