Diari La Veu del País Valencià
Un grup de persones detingudes durant la dictadura presenten les primeres querelles per tortures a València

Dilluns vinent, 3 de desembre, es presentaran a València les primeres querelles per tortures patides a la Prefectura de la Policia d’aquesta ciutat durant la dictadura franquista. Els querellants formen part d’un grup de quinze persones detingudes en 1971 durant un dels estats d’excepció declarats pel franquisme.

Aquestes persones van estar a la comissaria durant 19 dies, sotmesos a interrogatoris, vexacions i tortures. Posteriorment van ingressar a la Presó Model de València acusats d’associació il·lícita i propaganda il·legal. Es querellen per ser víctimes de la repressió franquista, en particular contra Benjamín Solsona, membre de la Brigada Politicosocial de València en aquell moment. Aquest expolicia va ser denunciat també al Tribunal número 1 de Buenos Aires en la coneguda com a Querella Argentina.

La titular del Tribunal de Buenos Aires, la jutgessa Maria Servini de Cubría, va emetre en 2014 una ordre internacional de detenció contra ell i díhuit persones més imputades en eixa causa per delictes de genocidi o de crims contra la humanitat comesos durant el franquisme.

Els querellants faran pública la presentació de les seues reclamacions en una roda de premsa que se celebrarà a la Beneficència, on hi ha l’Oficina d’Atenció a les Víctimes de la repressió durant la Guerra Civil i el franquisme impulsada per la Diputació de València.

Aquestes querelles, com les que ja s’han presentat a Madrid contra ‘Billy el Niño’ i a Astúries contra l’expolicia Pascual Honrado, també imputats en l’única causa oberta contra els crims de la dictadura, s’emmarquen en les iniciatives que es duen a terme des de la CEAQUA (Coordinadora Estatal de Apoyo a la Querella Argentina contra crímenes del franquismo) i la seua organització al País Valencià.

Comparteix

Icona de pantalla completa