Diari La Veu del País Valencià
Els advocats de Bankia asseguren que no saben de què se’ls acusa

Els advocats de Bankia i de la seua matriu, BFA, han retret hui en el judici per l’eixida a borsa de l’entitat que segueixen sense saber quins delictes els atribueixen les acusacions particulars que, segons tots dos, no han acreditat degudament el perjudici patit i a les quals han demanat “depurar”.

“Ens asseiem ací sense saber qui tenim davant”, ha dit el lletrat del Banco Financiero y de Ahorros, Alberto Gómez Fraga. Gómez Fraga ha sol·licitat a l’Audiència Nacional que analitze si els afectats pertanyen al centenar de detallistes que encara no han sigut rescabalats o si ja han rebut l’import de la seua inversió, en aquest cas, haurien de ser expulsats del judici i, amb ells, les acusacions populars per aplicació de la “doctrina Botín”.

En aquesta segona sessió, l’advocat de Bankia, Joaquín Burkhalter, ha advocat per mantindre únicament els xicotets inversors que no han recuperat la seua inversió a través del mecanisme extrajudicial habilitat per l’entitat en 2016. Ha destacat davant la secció quarta de la sala penal que en el seu moment es van personar 11.000 afectats, als quals al febrer d’eixe any se’ls va oferir la possibilitat “ràpida i gratuïta” de retornar-los els seus diners amb un interés de l’1%, la qual cosa li va suposar un desemborsament d’uns 1.840 milions d’euros.

Va ser aquest el mecanisme triat per una gran majoria d’afectats, que al temps renunciaven a l’exercici d’accions legals; després d’això, molts xicotets personats van desistir, encara que altres “no van complir amb aquesta obligació i van romandre en aquestes actuacions”, encara que ja no tenien “dret ni legitimació”.

Així mateix, ha explicat Burkhalter, cal sumar persones que han mort i segueixen encara representades en la causa. La xifra de comptes d’accionistes que reuneixen les condicions necessàries per a ser considerades perjudicats s’eleva a 176, ha revelat.

I és que, ha insistit, el “perímetre” de la causa és l’eixida a borsa, per la qual cosa no es pot tampoc incloure aquells que van comprar accions en el mercat secundari una vegada tancada aquesta o que van canviar preferents per títols de Bankia. La resta de defensors, a més de sol·licitar que es dispensen els seus clients d’acudir a totes les sessions per raons laborals i, fins i tot, acadèmiques, com l’exconseller Estanislao Rodríguez-Ponga, actualment a la presó per les ‘targetes black’, han emfatitzat la temeritat de les acusacions, tant la Fiscalia Anticorrupció com les acusacions.

Comparteix

Icona de pantalla completa