Diari La Veu del País Valencià
El vertader ‘coaching’ busca l’aval de la ciència per a lluitar contra l’intrusisme i l’estigma

Segons recull el Portal Terminològic Valencià, el terme coaching es podria traduir com a ‘entrenament, preparació, assessorament, orientació’. Però “en l’actualitat hi ha una enorme confusió entre què és un coach i què no, i aquesta confusió és una conseqüència de l’intrusisme que hi ha en la disciplina”, lamenta Carmen Sánchez, CEO de la consultora Intelema. Per això, després de 20 anys d’experiència en “la gestió intel·ligent de les emocions”, aquesta empresa ha decidit posar-se sota la lupa de la doctora en Psicologia Pilar Ripoll i ser objecte d’estudi de la primera investigació “que demostra científicament” que el coaching té beneficis sobre els treballadors. D’aquesta manera tracten d’aportar “rigor” a una disciplina “habitualment menyspreada a causa del grau d’intrusisme a què està exposada”. “Davant l’estigma i el prejudici, investigació i ciència”, sentencien. La mateixa doctora Ripoll, encarregada del treball de recerca, reconeix que hi ha “escassesa” d’estudis experimentals i longitudinals sobre els efectes del coaching en els treballadors.

El treball liderat per la investigadora de la Universitat de València conclou que el coaching té efectes beneficiosos sobre el benestar psicològic i sobre la qualitat de vida de la plantilla. La investigació es fonamenta en dos grups de persones –un grup experimental amb 90 persones i un grup de control amb 86 persones– i en dos moments de recollida de dades per a ambdós. Així, abans de la intervenció en coaching, totes les persones participants van omplir un primer qüestionari en què se’ls preguntava per la satisfacció en la vida, el nivell d’optimisme, el nivell d’estrés, la qualitat de les relacions interpersonals, la capacitat d’emprendre, el burnout (la síndrome d’estar cremat al treball) o l’engagement (el compromís amb el treball), entre altres variables.

Cinc mesos després, les 176 persones van tornar a omplir el mateix qüestionari. Pel mig, però, les persones assignades –aleatòriament– al grup experimental van rebre les intervencions d’un coach d’Intelema, que va aplicar el Mètode Zisne amb cada empleat una vegada a la setmana. Segons explica Sánchez a Diari La Veu, les sessions del Mètode Zisne consisteixen en converses individualitzades entre el coach i el treballador, d’una hora de durada, en què es treballa “el talent personal i professional” de cadascú, així com “les competències emocionals i les habilitats personals i socials”. D’aquesta manera, Intelema es proposa facilitar “el desenvolupament del potencial per a assolir els millors resultats possibles, superant els obstacles i limitacions personals, socials i laborals”.

Els resultats de la investigació liderada per la doctora Ripoll es van presentar aquest dimarts en un desdejuni informatiu al Parc Científic de la Universitat de València. / SOMA COMUNICACIÓN

Segons les dades estadístiques agrupades en l’informe, els beneficis més destacables del Mètode Zisne se situen en variables com ara el nivell d’optimisme del treballador, l’evolució de la seua salut mental o el nivell de vigor en la feina. La investigació de Ripoll també indica que el coaching dut a terme per Intelema disminueix de manera significativa el nivell d’estrés, l’estat d’ànim negatiu i el nivell de burnout, unes variables que, en el cas dels participants que no han passat per “la intervenció” del coach, “tendeixen quasi sempre a valors negatius”, segons indiquen des de la consultora. Els resultats de l’estudi també suggereixen que la intervenció en coaching té un efecte significatiu sobre el nivell d’intel·ligència emocional. Per contra, no s’ha observat cap efecte significatiu sobre el nivell de dedicació al treball ni sobre les estratègies adaptatives centrades en l’emoció.

Intelema, creada en 1997, va decidir a principis d’any “portar la metodologia del coaching a un nivell més rigorós, més científic”. Per això ha invertit 75.000 euros en una investigació sobre els efectes del Mètode Zisne en la salut mental i el benestar dels treballadors. Durant els cinc mesos que va durar l’estudi, Intelema va aplicar el seu mètode de manera gratuïta en dues empreses i 30 particulars. Els resultats de la investigació liderada per la doctora Ripoll es van presentar aquest dimarts en un desdejuni informatiu al Parc Científic de la Universitat de València, en un acte en què va participar, a més de Sánchez i Ripoll, la psicòloga Marta Torres, sòcia fundadora d’Intelema des de fa 20 anys.

Hui dia, Intelema té una xarxa de 32 professionals “preparats per a ocupar-se de 1.600 persones cada any”. Preguntats sobre la formació d’aquestos professionals, des de la consultora expliquen que “no necessàriament han de ser psicòlegs sinó gent capacitada per a tractar amb les persones”. Per tal de rebre el ‘vistiplau’ d’Intelema, han d’haver passat per la seua ‘intervenció’ i, després, encara han d’estar tres anys preparant-se.

Comparteix

Icona de pantalla completa