Diari La Veu del País Valencià
Compromís porta a les Corts la precarietat de les ‘kellys’ i les aparadores

Compromís porta a la sessió plenària d’aquest dimecres a les Corts una proposta per a la millora de les condicions laborals de les treballadores del calcer i de les cambreres de pisos. Es tracta d’un dels sectors “més feminitzats i precaritzats del teixit productiu valencià”, segons denuncia la diputada Marian Campello.

Entre els diferents punts de l’acord, una vintena en total, figuren propostes com el reconeixement dels anys treballats en l’economia submergida de les aparadores per al còmput de la seua pensió de jubilació, el reconeixement de les malalties professionals fins ara no reconegudes o la prohibició a la Generalitat de subvencionar o licitar serveis a empreses que vulneren el que consideren “els drets laborals reconeguts per la legislació a les treballadores de l’hostaleria i el calcer”.

Segons Campello, amb aquesta proposta “fem un pas més en l’eradicació d’unes situacions d’absoluta precarització que durant massa temps s’han exclòs de l’agenda política valenciana”. Respecte a la importància de la indústria turística i sabatera al País Valencià, la diputada remarca que “el creixement econòmic no es pot basar en la competitivitat amb països que exploten els seus treballadors i treballadores, que utilitzen els cossos de les dones com a utensilis al servei del creixement”.

En la sessió plenària d’aquest dimecres estaran presents diferents membres de les associacions implicades convidades pel grup parlamentari de Compromís. “Una presència –assenyala la diputada Campello– que ens dóna forces per fer passos valents en la transformació del nostre model productiu cap a un de més humà i feminista”.

“Que la importància del turisme tinga un reflex en la millora de les condicions laborals”

Precisament aquest dimarts, el secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer, ha demanat que la importància del sector turístic per al País Valencià tinga un reflex en “la millora de les condicions laborals” de les cambreres de pis.

Així ho ha afirmat durant la seua intervenció en la presentació de la jornada ‘La salut laboral de les cambreres de pis’ celebrada aquest dimarts a Alacant, juntament amb el secretari general de CCOO Serveis PV, José Miguel Mandingorra, segons detalla la Generalitat en un comunicat.

Colomer ha ressaltat que “la nova Llei de Turisme, Oci i Hospitalitat incorpora valors vinculats a la importància del capital humà i les cambreres de pis són un factor fonamental per a entendre la cadena de valor”.

A més, ha recordat que “hem realitzat estudis juntament amb sindicats i altres administracions de la situació de les cambreres de pis, que formen part d’una baula no massa ben considerada”, al mateix temps que ha recalcat que “hem de remuntar eixa situació i crear les condicions perquè la importància del turisme es veja correlacionada amb la millora de les condicions laborals d’aquestes persones”.

El responsable de Turisme ha assegurat que “som una administració implicada que busca solucions al costat dels sindicats per a treballar en aquest àmbit”.

Comparteix

Icona de pantalla completa