Diari La Veu del País Valencià
El València CF haurà de tornar 23 milions d’euros a les arques públiques

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) ha desestimat el recurs de cassació interposat pel València CF en el qual se sol·licitava la suspensió cautelar del pagament a l’Institut Valencià de Finances (IVF) dels 20 milions que reclama Brussel·les i ha acceptat el de l’Hèrcules, que havia d’abonar més de set milions.

Segons han confirmat a EFE fonts de l’IVF, la notificació va ser confirmada aquest passat dijous a les entitats esportives. El club de Mestalla va sol·licitar en el passat mes de març la suspensió cautelar de l’efecte immediat de la decisió de recuperació per la qual la Comissió Europea (CE) li reclamava 20 milions, més quasi tres d’interessos, per les ajudes institucionals rebudes en 2010.

El València havia sol·licitat que s’ajornara l’obligació del pagament fins a conéixer la decisió del recurs de nul·litat que va presentar l’entitat i la vista de la qual encara ha de celebrar-se. En el cas de l’Hèrcules, el club alacantí, que va argumentar en el seu escrit que el pagament immediat de la sanció podia ofegar la seua economia, ja que es troba en Segona B i quasi sense recursos, el TJUE sí que ha dictaminat a favor dels seus interessos, decretant la suspensió cautelar fins que dictamine sobre el recurs de nul·litat.

L’IVF negociarà solucions

L’IVF va rebre aquest divendres sengles resolucions del TJUE respecte als recursos de cassació interposats pel València Club de Futbol SAD i per l’Hèrcules Club de Futbol SAD. En aquestos recursos ambdues entitats van sol·licitar l’anul·lació de les actuacions del president del Tribunal General de la Unió Europea, mitjançant els quals es van desestimar les demandes destinades a obtindre la suspensió de l’execució de la Decisió de la Comissió Europea, de 4 de juliol de 2016, relativa a les ajudes estatals concedides en el seu moment per l’anterior Consell als clubs de futbol.

Així doncs, l’IVF recordava en un comunicat que la conseqüència, pel que fa al València CF, és que la decisió de recuperació dictada en el seu moment per la Direcció general de la Competència de la Unió Europea torna a ser efectiva i, per tant, l’IVF ha de procedir a recuperar l’import. En concret, 20.381.000 euros, més els interessos reportats, que, a data de 5 de novembre de 2016, ascendien a 2.949.523,62 euros.

En el seu recurs, el València CF havia esgrimit el dany irreparable que suposava la no suspensió del procediment fins que el Tribunal General de la Unió Europa no es pronunciara sobre el fons de l’assumpte. L’IVF lamenta la decisió de la instància judicial europea així com la demora del recurs d’anul·lació interposat pel València CF fa ja més de dos anys i que va ser coadjuvat per la Generalitat Valenciana. Per tot això, en les pròximes setmanes es mantindran contactes amb la Comissió Europea per a valorar la situació actual i analitzar els passos a seguir després de la resolució judicial. Igualment, la direcció general mantindrà converses amb el València CF, en el marc de les relacions de cooperació que ambdues institucions han vingut demostrant des del principi d’aquest procés, en vistes a garantir la seguretat jurídica del club i una adequada interlocució d’aquest davant les autoritats comunitàries.

Pel que ateny a l’acte de l’Hèrcules CF, la situació és distinta, ja que el procés relatiu a l’Hèrcules CF torna a la situació anterior, a la denegació de les mesures cautelars sol·licitades pel club i, per tant, els efectes de la decisió de recuperació queden suspesos fins que es pronuncie de nou el TJUE.

Igual que en el cas del València CF, la Generalitat entén que l’aval atorgat en el seu moment per l’IVF a la Fundació Hèrcules CF no és constitutiu d’ajuda d’Estat incompatible amb el tractat de funcionament de la UE i per açò va coadjuvar el recurs presentat pel club. En aquest sentit, l’IVF es congratula de la decisió del Tribunal, que, en principi, deixa sense efecte la decisió de recuperació fins a la resolució del recurs d’anul·lació.

L’Institut Valencià de Finances va traslladar el seu suport als clubs valencians en l’àmbit del procés de recuperació de les ajudes d’Estat i es mostrava confiat que aquest puga resoldre’s de manera favorable als interessos d’aquestes entitats.

Comparteix

Icona de pantalla completa