Diari La Veu del País Valencià
El Congrés cita Fernández Díaz, Cosidó i el xòfer de Bárcenas pels papers robats a l’extresorer

La comissió d’investigació del Congrés sobre el suposat finançament il·legal del PP ha acordat aquest dijous citar el portaveu del PP al Senat, Ignacio Cosidó, i l’exministre Jorge Fernández Díaz per l’operatiu policial dut a terme quan estaven al capdavant d’Interior per a, suposadament, recuperar documents de l’extresorer del PP Luis Bárcenas mitjançant pagaments al seu xòfer, Sergio Ríos, que també va a ser convocat en la cambra baixa.

Cosidó ha negat tindre coneixement de la denominada operació Kitchen per a, presumptament, espiar Bárcenas i el seu entorn amb la finalitat de recuperar documents suposadament comprometedors per a dirigents del PP del moment, com ara Javier Arenas, Soraya Sáenz de Santamaría, María Dolores de Cospedal o Mariano Rajoy.

En tot cas, i com que es tracta del ministre de l’Interior d’aleshores, Jorge Fernández Díaz, i del seu director de la Policia, Ignacio Cosidó, els grups de PSOE, Units Podem i Ciutadans han promogut la seua presència al Congrés.

Les dates: l’11 i el 18 de desembre

Segons han informat a Europa Press fonts parlamentàries, la Mesa i els portaveus de la comissió d’investigació han acordat aquest dijous citar Fernández Díaz i Cosidó el pròxim 11 de desembre mentre que el dia 18 es convocarà el xòfer, a qui la Policia va fer el seu confident i que hauria facilitat el robatori de la documentació que comprometia els dirigents ‘populars’.

També per al dia 18 s’ha acordat cridar l’empresari Ignacio López del Hierro, marit de l’exsecretària general del PP María Dolores de Cospedal. Units Podem ja va promoure la seua citació el passat mes de febrer al·legant la seua aparició com a donant del PP en els ‘papers de Bárcenas’ però no es va arribar a posar data per a convocar-lo.

Ara, quan s’ha conegut que ell va propiciar la reunió que Cospedal va tindre al seu despatx de Gènova amb l’ara retirat comissari de Policia José Manuel Villarejo, els grups consideren pertinent que acudisca a la comissió.

Aquestes noves citacions han trastocat els plans que havien dissenyat PSOE, Units Podem i Ciutadans per a les dues sessions que la comissió celebrarà en desembre, per a les quals inicialment havien programat altres compareixences que, de moment, queden en l’aire, però que alguns ja donen definitivament per perdudes.

L’11 de març, data límit per a tancar la investigació

Així, ha quedat en suspens la idea inicial de citar el 12 de desembre el president d’ACS i del Reial Madrid, Florentino Pérez, l’empresa del qual apareix com una de les donants del partit en la documentació entregada a la Justícia per Bárcenas. Per al mateix dia es planejava cridar també un altre donant, el conseller delegat del Grup Azvi, Manuel Contreras Caro, qui inicialment havia sigut citat per al 13 de novembre però va excusar la seua presència perquè tenia un viatge a l’estranger.

Les persones a qui es pensava citar el 18 de desembre eren l’empresari Rafael Palencia, qui va reconéixer haver pagat a Gènova comissions a canvi d’adjudicacions en una conversa amb qui era responsable del Canal d’Isabel II, Ildefonso de Miguel, a qui també es preveia interrogar al Congrés. També al president del Grup Intereconomía Julio Ariza, qui, segons narra en una altra gravació l’expresident de la Comunitat de Madrid Ignacio González, va utilitzar la cinta de la xarrada entre Palencia i De Miguel, que s’investiga en el cas Lezo, per a intentar fer xantatge a Rajoy.

Ara està per veure si alguna d’aquestes compareixences que no s’han arribat a concretar es rescaten l’any vinent. Gener és inhàbil al Congrés i, en principi, la comissió no preveu demanar autorització per a reunir-se eixe mes. Si es mantenen els plans de no reunir-se en gener, només quedarien dues sessions de compareixences més, una el 5 de febrer i una altra el 12, una data que, en principi, es reserva per a Rajoy, en virtut de l’acord aconseguit per tots els grups, excepte el PP, perquè fóra l’expresident del govern espanyol l’últim a acudir a la comissió.

Una vegada finalitzen les compareixences, els grups parlamentaris hauran d’aprovar les conclusions de la seua investigació i hauran de fer-ho abans de l’11 de març, quan conclou el termini perquè finalitzen els seus treballs. Després, les conclusions s’elevaran al Ple del Congrés.

Comparteix

Icona de pantalla completa