Diari La Veu del País Valencià
Una web recull els drets de les ‘kellys’ per a empoderar-les davant les empreses

Si la precarietat en el sector turístic és una constant, encara s’agreuja més en el cas de les cambreres de pis. Es tracta de les treballadores que s’encarreguen d’endreçar les habitacions dels hotels. Són dones que treballen moltes hores, realitzant una feina de caràcter físic i repetitiu que els causa lesions i, a més, per un sou baix. Davant la situació que vivien, aquestes dones es van unir per a lluitar per unes condicions laborals dignes i van servir d’exemple a altres col·lectius, com ara les aparadores d’Elx.

Ja fa més de dos anys que les ‘kellys’, com es coneixen popularment les cambreres de pis, es van unir per a formar un col·lectiu i per a donar a conéixer la seua situació laboral. Entre altres coses, denunciaven que cobraven aproximadament dos euros per cada habitació que netejaven i en jornades de 8 hores podien arribar a endreçar-ne més de 20.

Des que les ‘Kellys’ es van unir, la seua situació no ha millorat en excés i les condicions de precarietat en el sector es mantenen. És per això que CCOO PV ha engegat la web Ccoontigosalud.es, en la qual ofereix informació sobre riscos laborals, com prevenir-los i possibles malalties professionals que poden patir les cambreres de pis. La web es va presentar aquest dimecres a València i té com a objectiu servir com a guia per a les cambreres de pis i per al personal de delegació del sector de l’hostaleria.

El portal web compta amb diversos apartats que defineixen els principals riscos del treball com a cambrera de pis, les mesures de prevenció adequades per a evitar-los i les malalties professionals o danys a la salut en què poden esdevindre si no es prevenen. A més, inclou un test amb el qual avaluar la situació del lloc de treball a través d’un complet qüestionari; un apartat amb legislació i publicacions referents a la salut laboral d’aquestes treballadores, i un enllaç als convenis col·lectius d’hostaleria vigents a l’estat espanyol.

“Per a exercir un dret hem de conéixer quin és”

Així, amb la web es busca apoderar les ‘kellys’ perquè coneguen els seus drets i es facen fortes davant les empreses, “que és a qui van adreçades les reivindicacions”, va explicar dimecres Ángeles Baulé Martín, secretària de Salut Laboral del sindicat. Segons explica, porten “molts anys treballant amb el sector” de les ‘kellys’, amb qui lluiten perquè les empreses els milloren les condicions laborals.

No obstant això, assegura Baulé, també s’ha treballat a estudiar quines són les principals conseqüències que tenen per a elles aquestes condicions laborals. En aquest sentit, igual que apuntava l’informe que l’Invassat va presentar en juliol, CCOO ha detectat que les cambreres de pis pateixen patologies generades pel seu treball i les empreses no els solen reconéixer el problema. Moltes d’aquestes malalties vénen generades per “la sobrecàrrega de treball i les hores de feina desmesurades” que es veuen obligades a suportar, assenyala Baulé.

Però, a més d’informació per a les ‘kellys’, la web recull també un apartat amb recomanacions per als hotels i les empreses que contracten les cambreres de pis. El portal explica les millores que es poden escometre a nivell organitzatiu i de prevenció laboral, “que és sempre responsabilitat de l’empresa”, destaquen des del sindicat. I és que fins a un 85% dels hotels del País Valencià tenen contractades com a personal propi les cambreres de pis, segons l’estudi de l’Invassat.

Segons CCOO, per a elaborar la web s’ha treballat amb cambreres de pis que són delegades sindicals i membres de comités d’empreses. Elles són les que han proporcionat la informació de la qual es nodreix la pàgina, que està oberta a modificacions. L’objectiu final és “donar informació d’utilitat, contrastada amb l’Institut Nacional per a la Seguretat i la Salut i en el Treball (INSST) i amb el Institut Valencià de Seguretat i Salut en el Treball (INVASSAT), i conscienciar sobre la importància de vetlar per una bona salut laboral”, assenyalen des del sindicat.

Segons fonts del col·lectiu Las Kellys de Benidorm, un dels més importants en el sector, CCOO no s’ha posat en contacte amb elles per a elaborar cap informe.

Comparteix

Icona de pantalla completa