Diari La Veu del País Valencià
La nova llei LGTBI, una espenta important i pionera en la defensa de les llibertats

“Un grup de 10 xics ens insultaren, ens digueren maricons en bucle i ens colpejaren”. Aquest episodi de violència és el que va viure aquest passat divendres al barri de Russafa de València Ivan González –nom fictici per a mantindre el seu anonimat– junt amb un amic seu. González no nega a Diari la veu que li costa parlar de la mala experiència que va patir en primera persona. Malgrat tot, assegura que la ràpida intervenció de la policia així com de la gent que es trobava al carrer ha permés identificar sis dels presumptes responsables de l’agressió. “Ens vam sentir molt protegits en tot moment. Els agents ens acompanyaren al centre hospitalari, on ens diagnosticaren contusions molt greus i, a mi, personalment, em van dir que per poc no m’havien trencat el nas”, conta González.

Són precisament aquest tipus de situacions les que la nova llei LTGBI –aprovada aquest dimecres a les Corts– pretén evitar i eradicar. Es tracta d’una norma pionera en tot l’estat espanyol no sols per les mesures que recull sinó perquè, de manera inèdita, reconeix la situació especial i diversa de les persones amb variacions intersexuals o amb diferències del desenvolupament sexual. La normativa va eixir endavant gràcies al suport dels partits del Botànic i de Ciutadans. El PPCV es va quedar sol en la seua postura, atés que va optar per abstindre’s tot i assegurar que estaven a favor de “l’esperit de la llei”.

“Estem molt contents de l’aprovació d’aquesta llei. Crec que, a partir d’ara, quan alguna persona vulga fer algun tipus d’agressió, s’ho pensarà més. No obstant això, les agressions verbals estan a l’ordre del dia. Jo he nascut gai i durant tota la meua vida sempre he patit insults”, indica González. El portaveu de Lambda, Àlec Casanova, també considera que la nova llei LGTBI “és el principi de la fi de les agressions i discriminacions” però reconeix que queda un llarg camí a recórrer.

Una de les altres opinions que comparteixen tots dos és la necessitat d’incloure una assignatura d’educació sexual. “Fa temps que venim demanant la inclusió d’una matèria obligatòria en infantil i primària. La sexualitat també significa afectivitat i emotivitat”, afirma Casanova.

Casanova, a més, assenyala que, en els darrers anys, les diverses lleis que s’han aprovat tant en l’àmbit estatal com al País Valencià d’aquesta matèria –l’última la llei trans– no han pogut reduir de manera significativa les xifres d’agressions. “Ho veiem cada dia en la violència de gènere. Tenim una llei però és molt complicat canviar les xifres”, indica.

La llei multarà si es fomenten teràpies per a modificar l’orientació sexual. / INMA CABALLERO/ LES CORTS

Així mateix, Casanova interpreta l’abstenció dels populars com un acostament de la formació conservadora cap a les persones LTGBI, tot i que li ha disgustat especialment mal l’esmena en què demanaven que es respectaren aquells centres educatius que no estan disposats a parlar de la diversitat sexual. “No entenem que vulguen anteposar l’ideari dels centres escolars als drets de les persones”, critica. Aquesta esmena, de fet, va provocar que el portaveu de Compromís, Fran Ferri, demanara la paraula i recordara al PPCV que en determinades universitats privades valencianaes s’ha arribat a tractar l’homosexualitat com una malaltia.

Cossos policials especialitzats

Una de les mesures que preveu aquesta nova llei és la creació d’un grup especialitzat en la prevenció de delictes d’odi en municipis de més de 50.000 habitants. “Les forces de seguretat no havien previst, fins ara, formació i especialització en aquest tipus d’agressions. Crec que és molt necessària aquesta iniciativa”, destaca el portaveu de Lambda.

Altes multes per la promoció de teràpies falses

La prohibició de les teràpies d’aversió per a modificar l’orientació sexual o identitat de gènere és un dels altres punts forts de la normativa. Així, es preveuen multes de fins a 120.000 euros en casos d’infracció molt greu. “Vivim en una societat heteropatriarcal que imposa unes normes i el fet de no seguir-les et marca un estigma de per vida. No entenem per què alguns volien que se’ns aplicaren unes teràpies”, manifesta Casanova. En aquest sentit, González també celebra aquesta mesura, al seu parer, “lògica”.

Comparteix

Icona de pantalla completa