Diari La Veu del País Valencià
La Fiscalia demana 3 anys i 7 mesos de presó per a Marisa Gracia i 7 exdirectius de FGV per l’accident del Metro

El ministeri fiscal ha presentat en el Jutjat d’Instrucció número 21 de València el seu escrit de qualificacions per l’accident de la Línia 1 de Metrovalencia, que el 3 de juliol de 2006 va causar la mort a 43 persones i ferides a altres 47, en el qual demana tres anys i set mesos de presó tant per a l’exgerent de Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV) en el moment del sinistre, Marisa Gracia, com per a cadascun dels set exdirectius amb responsabilitats en aquella data.

La Fiscalia considera que els fets investigats constitueixen un delicte contra els drets dels treballadors en la seua modalitat de seguretat i higiene en el treball, 43 delictes d’homicidi per imprudència greu professional i 37 delictes de lesions per imprudència greu professional. A tots ells els demana, a més, inhabilitació especial. Concretament, en el cas de Gràcia, per a l’exercici de càrrec directiu en empresa pública o privada durant cinc anys i sis mesos, i per als altres set exdirectius, el mateix període, encara que en aquestos últims ho és per a l’exercici de professió relacionada amb el ram del transport de viatgers.

Així mateix, la Fiscalia demana que es declare la responsabilitat civil directa de la companyia asseguradora i subsidiària de FGV.

Per altra banda, la jutgessa d’Instrucció número 21 de València, Nieves Molina, va donar recentment per conclosa la investigació sobre l’accident de la Línia 1 de Metrovalencia i va processar Marisa Gracia i als altres set directius, “vinculada” per l’ordre de l’Audiència Provincial de reobrir la causa que la jutgessa instructora havia arxivat en diverses ocasions.

Les víctimes demanaran quatre anys de presó per als 8 exdirectius

Les víctimes del metro demanaran en el seu escrit d’acusació quatre anys de presó per als 8 exdirectius de FGV. La qualificació anirà “en la mateixa línia” de l’escrit del ministeri fiscal, conegut aquest dimarts.

La presidenta de l’Associació de Víctimes del Metro 3 de Juliol (AVM3J), Rosa Garrote, ha assenyalat que els punts que recull la Fiscalia són “els mateixos” que defensen des del principi en l’entitat i que resumeix que la responsabilitat de l’accident “no pot quedar en l’última baula de la cadena, ha d’arribar als qui prenen les decisions”. Així ho ha manifestat aquest dimarts Garrote en declaracions a Europa Press.

Garrote ha desgranat els punts que denuncien des de l’accident, com que FGV “no tenia les mesures de seguretat necessàries”, ja que en la L1 de Metrovalencia no estava instal·lada la balisa en la corba “malgrat les denúncies dels sindicats”. Així mateix, ha reiterat la “crítica” a la fixació de les finestres i vidres del vagó sinistrat, que va ser “molt important” perquè es produïra “un gran nombre de morts” i ha denunciat la falta d’una política de prevenció a FGV. “Hi havia una mala programació de la balisa en la recta, perquè la velocitat màxima era de 60km/h, però la balisa estava programada a 73km/h, amb marge deu quilòmetres, per la qual cosa es podia passar per eixa recta a 83km/h en una zona de 60”, ha puntualitzat.

La presidenta de l’AVM3J també ha assenyalat que en la corba “no hi havia res” que protegira la velocitat i ha criticat la “mala praxi” en prevenció de risc i la “mala gestió” de FGV, així com la “responsabilitat” dels seus exdirectius. En aquesta línia, Garrote ha celebrat que l’escrit de qualificacions presentat pel ministeri fiscal assenyala “de forma molt directa” la responsabilitat dels exdirectius, per la qual cosa ho valoren “molt favorablement”, al mateix temps que consideren que és “molt complet” i “supleix la manca” de la interlocutòria de la jutgessa d’Instrucció, que va acordar els processaments “vinculada” a l’ordre de l’Audiència de reobrir el cas, malgrat sostindre que els directius “ho van fer tot bé” i que no hi havia incompliment de la normativa.

Comparteix

Icona de pantalla completa