Diari La Veu del País Valencià
Debat de pressupostos: una contesa entre la ficció i l’ambició

El preacord que van signar els tres socis del Botànic –PSPV, Compromís i Podem– del projecte de pressupostos de 2019 va servir, d’una banda, per a demostrar que els partits d’esquerra són capaços d’arribar a consensos importants –un fet que al llarg d’aquesta legislatura sempre ha qüestionat l’oposició– i, d’altra banda, per a trastocar l’estratègia del PPCV i de Ciutadans de furgar en la ferida d’unes hipotètiques desavinences entre els socis de govern. Així, tant la formació liderada per Isabel Bonig com el partit dirigit per Mari Carmen Sánchez han basat les seues crítiques principalment en els ingressos “ficticis”, segons populars i Ciutadans, que el Consell ha pressupostat que arribaran del govern espanyol.

Els dos partits de l’oposició fan referència concretament a la partida coneguda com la “reivindicativa” (els 1.325 milions d’euros) que el Botànic porta incloent en els comptes dels darrers tres anys per a evidenciar la situació d’infrafinançament en què es troba el País Valencià. Tanmateix, aquest no és l’únic ingrés que el govern valencià preveu rebre de l’Estat; també es demanden els 300 milions d’euros per l’atenció sanitària a pacients d’altres autonomies (FOGA) –pendents des de fa anys– i els 250 milions addicionals per liquidacions no pagades de l’IVA des de 2017.

Aquest context d’incertesa en què es mou el Consell ha sigut el ganxo perquè el PPCV i Ciutadans qüestionaren des del primer minut els comptes per al proper any, i més després que l’executiu de Sánchez haja reiterat en diverses ocasions que no té previst reformar el sistema de finançament de les autonomies. A més, les dues formacions conservadores per a donar-li un major dramatisme als comptes del govern valencià també s’han acollit a la desacceleració econòmica prevista per al proper any segons informes de diverses entitats bancàries.

Amb aquestos ingredients, el PPCV i Ciutadans van defensar aquest dijous a les Corts les seues esmenes a la totalitat dels pressupostos, que no van eixir endavant . El conseller d’Hisenda, Vicent Soler, va ser l’encarregat d’encetar un debat que va durar quasi unes tres hores. Amb la convicció que els comptes són els correctes, Soler va repassar davant els diputats les xifres que recullen els pressupostos “més ambiciosos i madurs” del Botànic. “Aquestos comptes aprofundeixen en la labor de legislatura de millorar la vida de la gent de manera que donen un exemple en l’àmbit estatal que l’acord plural és un model d’eficàcia i de solvència”, va manifestar el cap d’Hisenda.

A més, va voler deixar clar que no s’apugen els impostos i que la inclusió de determinades partides és necessària per a no abaixar la guàrdia en la defensa dels interessos valencians. En els mateixos termes es va expressar el socialista José Muñoz, qui va recriminar al PPCV que en el passat “ajustaven els pressupostos” renunciant a les polítiques socials. Igualment, la diputada de Compromís, Mireia Mollà, va mantindre la solidesa del discurs del Botànic atacant l’oposició pel seu argument: “Vos centreu en els ingressos perquè no es parle de les coses importants que preveuen els comptes. Són diners invertits en persones i no en ruïna i corrupció”.

El PPCV i Ciutadans, units

“Per fi aquest és el últim pressupost de Puig”. La ironia va ser un dels elements que el diputat popular Rubén Ibáñez va utilitzar durant les seues intervencions. Així, el parlamentari va donar per fet que el Botànic no es reeditarà en les properes eleccions valencianes i que els partits d’esquerra no seran els encarregats d’elaborar els comptes per als propers anys. “Ficticis”, “inexistents” i “milacre electoral”, amb aquestos tres expressions Ibáñez va descriure els pressupostos del govern valencià i, a més, va basar el seu argument amb noticies de la premsa que qüestionen els pressupostos. “S’equivoca també la premsa?”, va formular el diputat popular, qui tot seguit els va retreure el baix nivell d’exigència que el Botànic té respecte al nou model de finançament des que Sánchez es troba a la Moncloa. “De què va servir la manifestació que féreu? Per què no en convoqueu una per a demà?”, va preguntar.

Ciutadans va seguir les petjades que li havia marcat el PPCV i va assegurar que el Botànic “ha estirat el pressupost com un xiclet per a acontentar tots i corre el risc de trencar-se”. “No volem un pressupost fake ple de promeses que no es poden complir. No volem haver de queixar-nos a partir de juny de l’herència rebuda”.

Comparteix

Icona de pantalla completa