Diari La Veu del País Valencià
El Congrés rebutja que el govern espanyol transferisca els trens de Rodalia a la Generalitat

Fa unes setmanes, el 24 d’octubre, les Corts van acordar demanar al Consell que iniciara les gestions necessàries amb el govern estatal per a aconseguir la transferència de competències dels serveis ferroviaris de Rodalia, així com les inversions necessàries per a dur a terme el manteniment i la gestió.

La iniciativa, que partia de Compromís, va comptar amb el suport del PSPV i de Podem, mentre que el PP va votar en contra i Ciutadans es va abstindre. A més, una proposta similar també havia de ser debatuda al Congrés. Això ha ocorregut aquest dimarts en la Comissió de Foment, però amb diferent resultat. Així, la proposta no de llei (PNL) presentada per Compromís al Congrés només ha tingut 9 vots a favor –del grup mixt, Units Podem i ERC–. En contra, n’han sigut 14 –tots del PP–. Pel que fa a les abstencions, n’hi ha hagut 12 –del PSOE i Ciutadans–.

En cas d’haver-se aprovat la PNL signada per Joan Baldoví, Marta Sorlí i Ignasi Candela, el Congrés hauria d’instar el govern espanyol a transferir les competències dels serveis de Rodalia a la Generalitat i acompanyar-les del pressupost suficient per a exercir-les. També hauria d’instar l’executiu estatal a sol·licitar a Renfe l’adopció d’una política de preus extraordinaris per a pal·liar les deficiències del servei de transport de viatgers, incloent-hi bonificacions d’almenys el 50% del cost del bitllet. Finalment, el Congrés hauria d’instar el govern espanyol a establir un calendari d’obres i posada en marxa dels serveis del Corredor Mediterrani amb una memòria econòmica de cada tram i les consignacions pressupostàries adequades cada any per al seu compliment.

Si bé els punts referits a la transferència de competències i al finançament anual necessari per a poder gestionar i mantindre els serveis són comuns a les propostes presentades a les Corts i al Congrés, les referències als “preus extraordinaris” i al Corredor Mediterrani només apareixen en la proposta votada aquest dimarts a la cambra baixa espanyola.

Durant la comissió, la diputada socialista Alicia Piquer ha admés que la xarxa de rodalia valenciana arrossega un elevat dèficit d’inversió des de fa anys i ha defensat el compliment i seguiment del Pla de Rodalia 2017-2025. La diputada socialista, però, ha deixat clar que no compartien la fórmula suggerida per la coalició valencianista perquè “la transferència sol·licitada no és competència del Ministeri de Foment, sinó de la comissió mixta de transferències, que es gestiona pel Ministeri de Política Territorial i Funció Pública”. Així, si bé ha defensat estar d’acord amb Compromís amb el fons de la proposta, “no podem coincidir en la forma”, ha remarcat. Sobre el segon punt de la PNL, relacionat amb els preus i les bonificacions, Piquer ha manifestat que “Renfe no és responsable d’alterar els preus, que són fixats per la comissió delegada del govern per als assumptes econòmics”.

El diputat de Compromís Joan Baldoví ha argumentat que la situació del servei de Rodalies entre Castelló i València ha patit una “greu deterioració” en l’últim any a causa de les obres del tercer raïl, amb unes obres que “s’eternitzen” i que suposen reiterats retards, cancel·lacions assídues i altres contratemps que han disminuït dràsticament la qualitat del servei. Segons Compromís, la reducció del nombre de trens ha sigut “dramàtica”, ja que només en uns anys s’ha passat de 80 a 38. Baldoví s’ha mostrat sorprés i molest davant el “canvi de posició” del partit socialista: “Hui tocava dir clarament si estàvem a favor o no de la transferència de les competències en rodalia a la Generalitat i això hem fet Compromís. Volem un servei millor, amb més inversions i solucions el caos continu que hi ha a les vies”.

Comparteix

Icona de pantalla completa