Diari La Veu del País Valencià
L’estada en apartaments turístics reglats cau un 10%

La manera d’anar-se’n de vacances ha canviat molt els darrers anys. Mentre que fa unes dècades els hotels eren l’opció preferida pels turistes que visitaven el País Valencià, actualment hi ha moltes més alternatives que s’adapten més a les necessitats dels viatgers. Així s’extrau de l’informe que cada trimestre fa públic la patronal hotelera Hosbec. En aquest cas, les dades fan referència als mesos de juliol, agost i setembre, i des d’Hosbec alerten que al País Valencià, de la mateixa manera que ocorre al conjunt de l’estat espanyol, les pernoctacions en hotels han caigut un 1% en comparació amb l’any 2017. També s’han reduït les estades en apartaments turístics reglats, mentre que cada vegada són més els visitants que opten per un càmping.

Les dades de la patronal del sector mostren que l’estada en apartaments turístics reglats es desunfla. Les pernoctacions en aquest tipus d’allotjament s’han reduït un 10% en els mesos de juliol, agost i setembre en comparació al mateix període de l’any 2017. En canvi, cada vegada són més els turistes que vénen al País Valencià i opten per quedar-se en un càmping. De fet, el nombre de pernoctacions en càmpings s’ha incrementat un 5% en el tercer trimestre de l’any, en comparació amb 2017.

La demarcació de Castelló és la que lidera la caiguda de les pernoctacions en apartaments turístics. En comparació amb 2017, les estades en pisos han caigut un 18%. La tendència a la baixa la trenca la demarcació de València i Benidorm, amb un augment de les pernoctacions del 2% i el 4%, respectivament. Aquestos dos augments puntuals no han sigut suficients per a frenar la caiguda de pernoctacions, que s’ha reduït un 10%. En la mateixa línia, al conjunt del País Valencià s’ha reduït un 3% el nombre de viatgers que opten pels apartaments turístics. Segons les dades d’Hosbec, al País Valencià hi havia 32.244 apartaments turístics, 1.051 menys que en 2017. Això ha suposat una reducció de les places reglades en 6.092. Aquest estiu, l’ocupació mitjana més elevada ha sigut del 63% i amb una estada mitjana de 7 dies.

Segons Hosbec, el sector dels apartaments turístics reglats és el que més està patint la recessió turística. La patronal apunta que el descens ve “motivat pel creixement exponencial de la comercialització d’estades en habitatges que es produeix sense cap mena de control a través de diferents plataformes de la mal anomenada ‘economia col·laborativa’ i que realment estan consolidant el fenomen de ‘l’hotelització dels habitatges'”. Malgrat aquest descens, queda també clar com aquest sector és el que advoca per l’ocupació i tot i l’escenari desfavorable continua generant llocs de treball. I és que tot i que l’ocupació turística s’ha reduït, els apartaments han generat 214 llocs de treball més que en 2017.

Tot i que menys, les estades en hotels també han disminuït aquest estiu. Segons les dades d’Hosbec, el nombre de viatgers que han triat un hotel s’ha mantingut estable en comparació a 2017, això no obstant, el nombre de pernoctacions ha caigut un 1%, el mateix que al conjunt de l’estat espanyol. De la mateixa manera que ocorre amb els apartaments, la demarcació de Castelló lidera la caiguda i és la de València la que inverteix la tendència.

Els càmpings, a l’alça

Mentre que les pernoctacions en apartaments i hotels han caigut aquest estiu, els càmpings cada vegada reben més gent. En termes globals al País Valencià, els càmpings han generat un 5% més de pernoctacions que en 2017 amb una estada mitjana de 7,3 dies i una ocupació mitjana del 60%. Però aquestes bones dades són encara més rellevants per a Benidorm i la Costa Blanca, ja que en tots dos casos les pernoctacions en càmpings s’han elevat per damunt del 9%, arribant a Benidorm a una estada mitjana que frega els 16 dies i una ocupació del 87%.

Encara que menys, el nombre de viatgers també s’ha incrementat i l’estiu de 2018 va optar per allotjar-se en un càmping un 1% més de turistes. Segons les dades d’Hosbec, al País Valencià hi ha 128 càmpings, 5 més que en 2017. Així, les places s’han incrementat en 738, fins a arribar a les 24.924.

Així, des d’Hosbec consideren clau en aquest augment els processos de modernització i innovació que estan duent a terme molts d’aquestos establiments que han adoptat quantioses inversions per a adaptar-se al segment familiar i a categories de clients de major poder adquisitiu que fa uns anys era inimaginable que pogueren allotjar-se en un càmping.

Comparteix

Icona de pantalla completa