Diari La Veu del País Valencià
CIEs NO demana l’alliberament d’un malalt de VIH internat a Sapadors

La campanya pel tancament dels Centres d’Internament d’Estrangers (CIEs NO) denuncia que un intern portador de VIH, malalt d’Hepatitis C, a més amb metadona per drogodependència, i que rebia tractament a Castelló de la Plana, es troba des de fa vint dies privat de llibertat després de ser traslladat al CIE de Sapadors a València. La portaveu de la plataforma, Cristina Ferrando, ha destacat que si l’home és extradit al seu país d’origen “s’interrompria de forma dràstica” el seu tractament.

L’home, d’origen rus, va ser interceptat a Castelló de la Plana quan es dirigia al centre d’intervenció de baixa exigència on resideix des de fa dos anys a causa de la seua delicada situació personal i de salut, relata la plataforma en un comunicat. Des de la campanya pel tancament dels CIE, s’ha tingut coneixement que se li ha denegat la protecció internacional per motius humanitaris que havia sol·licitat, per la qual cosa podria ser expulsat a Rússia en qüestió de dies. “Açò suposa un gravíssim risc per a la seua salut, en haver d’interrompre bruscament el seu tractament mèdic”, destaquen. Segons ONUSIDA, programa conjunt de les Nacions Unides sobre el VIH/SIDA, solament el 35% de les persones amb VIH accedeixen a tractaments antiretrovirals a Rússia.

La portaveu de CIEs NO, Cristina Martínez Ferrando, assegura que “és inhumà que tanquen i deporten una persona malalta que està perfectament integrada en el centre d’acolliment on resideix, on participa en tallers formatius i on té un estricte seguiment mèdic”. “L’internament d’aquesta persona suposa un acte d’extrema crueltat, ja que és una persona especialment vulnerable que estava seguint un programa d’intervenció psicosocial i que la seua estada en el CIE ha interromput de forma dràstica”, indica. “Les condicions higièniques de Sapadors són lamentables per a totes les persones internes –continua la portaveu– però per a aquelles que, a més, pateixen algun tipus de malaltia són encara més dures. En aquestos moments, per exemple, de nit, les persones internes es veuen obligades a orinar en botelles de plàstic, davant de la resta dels seus companys, ja que tanquen les cel·les fins a l’endemà”, explica Ferrando.

La Campanya pel tancament dels CIE porta denunciant el tancament de persones amb greus malalties, com ara el VIH i l’Hepatitis C, així com deficiències en l’atenció mèdica a les persones internes, des de l’any 2010 quan va fer públic que a diverses persones tancades en Sapadors no se’ls estava proporcionant correctament els seus tractaments mèdics, la qual cosa posava en risc de forma alarmant la seua salut. Cal recordar el cas de Samba Martine, ciutadana congolesa que va morir en el CIE d’Aluche, a Madrid, per no rebre el tractament adequat per a una persona malalta de sida i que només el dia que va morir va ser traslladada a un hospital.

Per tot açò, la campanya pel tancament dels CIE exigeix al delegat del govern espanyol al País Valencià, Juan Carlos Fulgencio, la posada en llibertat immediata de l’intern, així com la revocació de la seua ordre d’expulsió per motius humanitaris. D’altra banda, fan una crida a les forces polítiques i a la ciutadania valenciana perquè s’impliquen en aquest cas i exigisquen el tancament de tots els CIE de l’Estat. “Queda demostrat una vegada i una altra que els Centres d’Internament d’Estrangers són forats negres dels drets humans i l’única solució per a aquestes vulneracions és el tancament immediat i sense condicions d’aquestos espais que mai van haver d’existir”, ha conclòs la portaveu.

Comparteix

Icona de pantalla completa