Diari La Veu del País Valencià
Compromís veu indignant que la titularitat de l’Arxiu del Regne de València seguisca sent estatal

Compromís al Senat ha criticat la resposta “indignant” del govern espanyol en negar-se a tornar a la Generalitat la titularitat de l’Arxiu del Regne de València i “justificar el robatori per part de Felip V per les eleccions democràtiques del sistema actual”. Aquestos fons “segueixen sent titularitat de l’Estat tres segles després d’haver sigut arrabassats”, denuncia la coalició.

La coalició adjunta en un comunicat la resposta de l’executiu de Pedro Sánchez, amb data del 15 d’octubre, a la pregunta que va plantejar sobre aquest tema en juny el senador Carles Mulet, que va demanar la seua digitalització i va preguntar quines mesures pensava adoptar per a la posterior tornada dels fons al govern valencià.

En la contestació, el govern espanyol informa que l’Arxiu del Regne de València és un arxiu de titularitat estatal la gestió de la qual correspon en exclusiva a la Generalitat, en virtut d’allò establit en l’article 149.1.28a i de les competències assumides mitjançant la Llei Orgànica 5/1982, de l’Estatut d’Autonomia de la Comunitat Valenciana.

Per tant, assenyala que “la digitalització de la documentació d’aquest arxiu i de la resta dels arxius de la Comunitat és competència de la Generalitat Valenciana” i subratlla que es tracta d’arxius que “de cap manera van ser arrabassats fa tres segles, si es considera la realitat històrica del XVIII i el sistema administratiu actual, fruit d’una elecció democràtic per part de la majoria del poble espanyol”.

Per al senador de Compromís, aquesta resposta suposa “un insult directe del govern espanyol al poble valencià que legitima el colp que va suposar l’abolició del seu govern, el seu dret i la persecució política radical contra la llengua, cultura i costums del poble valencià”.

“Una postura indigna”

Aquesta és “una postura indigna d’un govern que es creu progressista i que respecta els drets històrics dels pobles de l’estat espanyol”, ha denunciat Mulet, per a afegir que és “impensable que passara en casos semblants amb altres nacionalitats històriques”. Per això, ha assegurat que la coalició seguirà exigint la tornada de la titularitat de l’arxiu.

“Els arxius, com l’autogovern, van ser arrabassats, robats, sostrets, com es vulga dir, pel primer Borbó; aquesta és la realitat històrica del XVIII”, ha emfatitzat, per a incidir que “el sistema administratiu actual, fruit d’un referèndum democràtic per part de la majoria del poble espanyol, no legitima les massacres, els excessos, els robatoris, com va ser el de l’Arxiu, per part del primer membre de l’estirp de lladres que han sigut els Borbons”.

El portaveu de Compromís a la cambra alta ha recordat que la coalició ja va demanar “sense èxit”, mitjançant una esmena als Pressupostos Generals de l’Estat (PGE) de 2018, la digitalització i posterior tornada dels fons documentals.

Transferir la gestió, però no la titularitat

Respecte a l’Arxiu, Mulet ha destacat que “va ser amb l’impuls d’Alfons V El Magnànim a les Corts de 1419 quan es va refundar i agrupar l’arxiu reial i tots els documents de les diferents seccions que el conformen”. “Aquest arxiu va ser arrabassat al legítim govern valencià per Felip V”, ha afegit. “Ja més recentment, en 1985, l’Estat va transferir únicament a la Generalitat la gestió dels documents, però no la seua titularitat ni la de l’edifici”, ha remarcat.

En conseqüència, l’objectiu de Compromís és “obrir una nova etapa en la història d’aquestos valuosíssims fons, reflex del nostre ric llegat com a poble i com a eina imprescindible per als investigadors” mitjançant la seua digitalització i el lliurament de l’edifici i tot el seu contingut a la Generalitat.

Comparteix

Icona de pantalla completa