Diari La Veu del País Valencià
El Consell veu la nova llei educativa de Sánchez en sintonia amb les polítiques del Botànic

La Conselleria d’Educació considera que la proposta de modificació de la Llei Orgànica de Millora de la Qualitat Educativa (LOMCE) realitzada pel Ministeri d’Educació està “en sintonia” amb les accions del Botànic.

“Sembla que està en sintonia amb les polítiques educatives del govern del Botànic però hem d’analitzar detalladament la proposta”, indiquen fonts del departament que dirigeix Vicent Marzà a Diari La Veu. En els mateixos termes es va expressar aquest divendres la vicepresidenta del govern, Mónica Oltra, en la roda de premsa posterior al Ple del Consell.

El document ha sigut remés pel Ministeri d’Educació a les principals organitzacions educatives. A més, el govern espanyol ha sotmés a consulta pública un altre document sobre els principis generals de la reforma.

Reprendre la distribució de competències

Aquesta nova llei educativa preveu eliminar la regulació estatal de l’ús de la llengua cooficial i de l’escolarització associada a ella deixant que la seua regulació corresponga a les autonomies en les quals hi ha llengua cooficial. Aquesta supressió afectarà, entre altres aspectes, a la regulació de l’exempció de cursar o ser avaluat en la llengua cooficial. Aquesta és una mesura emmarcada en l’objectiu de dur a terme “una regulació de les competències entre l’Estat i les autonomies respectuosa amb el marc constitucional i basada en la cooperació i la lleialtat institucional”. Per això, també planteja dur a terme una regulació d’acord amb la sentència del Tribunal Constitucional que anul·la el sistema establit per la LOMCE per a garantir l’escolarització en castellà a Catalunya i que obligava la Generalitat de Catalunya a sufragar un col·legi privat a aquells pares que van sol·licitar l’escolarització en castellà quan no van poder obtindre-la en el sistema públic.

El ministeri de Celaá també planteja reprendre la distribució de competències entre l’Estat i les autonomies per a la determinació del currículum de les matèries assignant el 55-65% a l’Estat.

Contra la segregació per sexes

Les modificacions també plantegen reforçar el principi de no discriminació per gènere en el règim de concerts. En particular, planteja eliminar la referència al fet que l’educació diferenciada no es considera discriminació per gènere i reforçar la prioritat en el règim de concerts per als centres que s’organitzen sota el principi de coeducació.

En matèria de concerts, com ja havia anunciat la ministra, s’eliminarà la demanda social recuperant una formulació no restrictiva dels poders públics en la programació general de l’ensenyament. A més, es restablirà el paper del Consell Escolar i l’administració educativa en els procediments de selecció i acomiadament del professorat.

La normativa també preveu eliminar la possibilitat de contractar experts estrangers nadius per a l’ensenyament de les diferents matèries del currículum per procediments diferents dels ordinaris. A més, planteja evitar qualsevol efecte segregador derivat de l’aplicació de programes d’ensenyaments plurilingües.

Pel que fa a l’assignatura de Religió, com ja s’havia anunciat, no computarà per a la nota mitjana en els processos d’accés a la universitat ni les beques, no existirà alternativa i es deixarà de considerar matèria específica en Batxillerat.

Adoptar mesures prèvies a la repetició

A més, el Ministeri d’Educació planteja establir un pla de repetició personalitzat per a aquells alumnes que, excepcionalment, requerisquen aquesta mesura i adoptar mesures educatives ordinàries prèvies a la repetició.

Proposa, igualment, eliminar els itineraris en l’ESO, així com les revàlides –que actualment estan suspeses–; establir una assignatura de valors cívics i ètics, i tornar a les proves d’accés a la universitat desvinculades i posteriors a l’obtenció del títol de Batxiller.

Comparteix

Icona de pantalla completa