Diari La Veu del País Valencià
Els pilots d’Air Nostrum convoquen una vaga per als dies 23, 26 i 30 de novembre

El sindicat de pilots Sepla ha anunciat una convocatòria de vaga en Air Nostrum per als dies 23, 26 i 30 de novembre amb motiu que la companyia valenciana està desviant la producció a altres aerolínies dels mateixos propietaris, cosa que posa en risc el futur i les condicions de treball. El Sepla ha presentat aquest matí la convocatòria oficial d’aturades de 24 hores davant els organismes competents, segons ha indicat en un comunicat.

El sindicat de pilots denuncia que Air Nostrum està cedint rutes que operaven per a Iberia Regional des de fa diversos mesos a altres aerolínies com Canary Fly, DAT, DOT i Fly Compass, la qual cosa generava, segons aquest col·lectiu, “un enorme descontent” en treballadors i passatgers. A més, el Sepla considera que el desviament de rutes a terceres marques del mateix grup empresarial “amaga un buidatge de contingut de producció” i una “precarització de l’ocupació”.

En un comunicat remés en octubre, el Sepla subratllava que l’externalització continuaria a partir de novembre, quan l’aerolínia maltesa MedOps començara a operar rutes interinsulars d’Ibèria Regional a Balears. Així mateix, el Sepla agregava que l’adquisició del 51% de MedOps es va fer a través del grup ILAI, “un conglomerat empresarial creat pels mateixos socis d’Air Nostrum a principis de 2018, per a diversificar el seu negoci”.

L’aerolínia valenciana també realitza rutes en règim de wet ease per a companyies com Lufthansa, SAS, Croatian o Brussels Airlines, “a la vegada que la mateixa Iberia permet que siguen terceres aerolínies les que operen els vols regionals”. Des de la secció sindical de Sepla ja s’indicava que aquesta estratègia era similar a la de Binter Canàries, “que va acabar quasi desapareguda mentre altres aerolínies del mateix grup es quedaven amb els avions i la tripulació”.

De fet, indicava que aquesta situació va provocar que els pilots que es van moure a les altres aerolínies ho van fer amb condicions laborals “molt pitjors” i que els que no van acceptar anar-se’n van acabar sent acomiadats. Recentment, la companyia valenciana Air Nostrum va iniciar una nova selecció de tripulants de cabina de passatgers (TCP) per a incorporar a la seua plantilla i realitzarà entrevistes a candidats a Madrid, Santander, València, Vigo i Saragossa.

Air Nostrum respon

La companyia considera que la vaga convocada pel Sepla és “injustificada e irresponsable” i rebutja la pretensió del sindicat de voler controlar la producció de la companyia. A més, anima al sindicat que solucione les diferències existents de la negociació del conveni col·lectiu i exigeix que desconvoque la vaga.

Air Nostrum confia que els vols amb origen o destinació en aeroports no peninsulars, com ara Balears, Canàries i Melilla, tinguen assegurada la connectivitat, indica la companyia en un comunicat.

Comparteix

Icona de pantalla completa