Diari La Veu del País Valencià
El PPCV justifica el seu ‘no’ a la reforma electoral per a no facilitar l’entrada a partits d’ultradreta

Des que el Botànic va presentar la nova llei electoral, totes les formacions polítiques van conformar un debat al voltant d’aquesta reforma excepte el PPCV que ja va alertar que no votaria a favor. Aquest dimarts la formació conservadora ha volgut justificar el seu posicionament durant en la comissió d’aquesta normativa i ha indicat que és “una enorme imprudència” rebaixar la barrera electoral del 5% al 3% en un context en què l’extrema dreta està tenint cada vegada més presència en diversos països –l’última victòria de l’extrema dreta ha tingut lloc en les eleccions de Brasil–.

Per al diputat popular Luis Santamaría hi ha un clar responsable de la proliferació d’ultradretes: “No hi ha major fàbrica d’ultradretes que Podem i Pablo Iglesias”. Així, ha explicat que la rebaixa del llistó electoral “complicaria la governabilitat” i que aquesta iniciativa té darrere interessos electorals. “Se’ns va excloure des del principi de la negociació i, per tant, és una llei feta sense el consens de cap partit de l’oposició”, ha afegit.

Les afirmacions de Santamaría no han sigut obviades pel diputat de Podem Antonio Montiel qui li ha enviat un toc d’atenció: “Si teniu por a l’extrema dreta, per favor controleu a Pablo Casado”. Montiel ha indicat, a més, que el que és preocupant no és que Vox puga tindre representació parlamentària, sinó que està filtrant-se “entre els partits de la dreta tradicional”.

D’altra banda, el diputat socialista Alfred Boix ha retret a Santamaría que en un primer moment van criticar la proposta perquè era vista per a afavorir l’entrada al parlament valencià d’Esquerra Unida. “Baixar la barrera electoral no és tindre por a Vox, seran els valencians els qui decidisquen qui entra en les Corts i no sols una barrera”, ha manifestat i ha recordat que aquest llistó electoral en anteriors comicis ja va provocar que altres formacions com ara Bloc i Unió Valenciana es quedaren sense representació parlamentària.

“Llei de mínims”

L’argumentació de Ciutadans per a rebutjar la nova llei electoral s’ha mantingut intacta a aquella que en els darrers mesos han adoptat. És a dir, la consideren com “una llei de mínims” que sols busca afavorir “possibles coalicions”. La formació taronja, per tant, ha recordat que continuarà insistint perquè la circumscripció única es puga aplicar.

Des de Compromís no perden l’esperança que Ciutadans canvie d’opinió a finals de novembre –moment en què es durà a terme la votació final de la llei– i ha assenyalat que no entén com Ciutadans pot estar a favor de la gran majoria d’aspectes que recull la reforma electoral i que no vulga aprovar-la. De fet, el portaveu de la coalició valenciana, Fran Ferri, ha indicat que el seu grup votarà a favor tant de la proposta de Ciutadans a la circumscripció única com la del PSPV per a rebaixar exclusivament la barrera electoral, perquè estan d’acord amb allò que plantegen ambdues.

Comparteix

Icona de pantalla completa