Diari La Veu del País Valencià
Morera defensa a Alacant les antigues institucions forals davant la uniformitat de pensament recentralitzador

El castell de Santa Bàrbara d’Alacant ha estat la seu de la cloenda del congrés La Veu del Regne i dels actes commemoratius del 600 aniversari de la creació de la Generalitat Valenciana. En un acte organitzat per la Universitat d’Alacant, el president de les Corts, Enric Morera, ha destacat la importància del passat comú del poble valencià i ha defensat la diversitat i la pluralitat com un valor que fa més gran la Unió Europea, a la qual reclama que se li done un major protagonisme als pobles que la formen. A més, Morera ha recordat els inicis com a institució tributària de la Generalitat per a reivindicar, una vegada més, un millor finançament per al poble valencià i que es complisca “el principi d’igualtat per als ciutadans i ciutadanes del territori valencià, també en finançament de l’estat i en inversió”.

El president de les Corts ha destacat que les democràcies parlamentàries europees de l’actualitat tenen el seu origen en el parlamentarisme medieval, que a l’antic Regne de València es va expressar d’una forma moderna i avançada per al seu temps. Amb l’arribada de l’actual democràcia i de l’autogovern, “es van recuperar aquelles antigues institucions, adaptant-les als temps i descentralitzant l’Estat per a fer més pròxima l’Administració a la ciutadania”. Per això ha advertit que no es pot perdre de vista el context actual, “on la uniformitat de pensament vol tornar a recentralitzar, tot i que siga un model més llunyà per a gestionar i per a la ciutadania. Des d’un punt de vista particular però amb una visió global hem de defensar la diversitat de tots els pobles que formen la Unió Europea, perquè eixa pluralitat és riquesa, ens fa únics i el respecte cap a la diversitat aconsegueix unir i fa que ens sentim còmodes dins d’una Unió Europea en què hem de tindre cabuda tots els pobles, totes les llengües i totes les cultures”.

En l’acte han participat el president del Parlament de Catalunya, Roger Torrent, i la consellera balear de Cultura, Fanny Tur. / LES CORTS

En el seu discurs, Morera ha incidit que en l’actualitat “tenim més coses que ens uneixen que les que ens separen a tots els habitants de la Unió Europea. Per això, cal veure el futur amb esperança i s’ha de donar veu a tots els pobles d’Europa que tenen voluntat de fer una Unió forta des de la diversitat, des de la pau i des de la concòrdia. És possible construir eixa Unió Europea des del respecte a la voluntat de ser de tots els pobles que, com el nostre, com el valencià, sempre han persistit en eixa voluntat de continuar sent poble”.

Morera ha advertit del perill que suposen els moviments xenòfobs, intolerants i extremistes que estan sorgint en molts estats europeus i que estan en el punt de mira del parlament comunitari. Segons Morera, “tots eixos moviments són l’antítesi dels valors de cultura, de democràcia i de tolerància, nascuts en les velles civilitzacions europees. Per tant, tot el que siga contrari no té cabuda en la nostra societat”.

En l’acte de cloenda del congrés La Veu del Regne que ha organitzat la Universitat d’Alacant també han participat el rector de la institució universitària alacantina, l’alcalde de la ciutat i els presidents de parlaments de l’antiga Corona d’Aragó, com ara el de Catalunya, Roger Torrent. En representació de les Illes Balears hi ha intervingut la consellera de Cultura, Fanny Tur.

Comparteix

Icona de pantalla completa