Diari La Veu del País Valencià
CaixaBank obté 1.768 milions de benefici en els 9 primers mesos de l’any

El Grup CaixaBank, presidit per Jordi Gual, i el conseller delegat del qual és Gonzalo Gortázar, va obtindre durant els nou primers mesos de 2018 un benefici atribuït de 1.768 milions, un 18,8% més respecte del mateix període de 2017. Els factors principals que han impulsat aquest creixement han sigut la fortalesa dels ingressos core, una aportació més gran del Banco Português de Investimento (BPI), la reducció de les dotacions i la contenció de costos, segons han informat des de l’entitat bancaria.

Els ingressos core del negoci –marge d’interessos, comissions, ingressos del negoci d’assegurances, posada en equivalència de SegurCaixa Adeslas i participacions de BPI Bancaseguros– han augmentat un 4,5%, i el total dels ingressos, un 6,3%. Les despeses d’administració i amortització recurrents creixen un 3,7%, i ho fan a un ritme inferior al dels ingressos core.

La contribució a resultats del negoci de BPI a Portugal ha pujat a 168 milions –59 milions durant els nou primers mesos de 2017–. Si es té en compte l’aportació de les participades de BPI, la contribució total del banc portugués puja a 399 milions.

La rendibilitat del Grup CaixaBank (ROTE) millora fins al 9,4% —en línia amb l’objectiu del Pla Estratègic per a 2018 del 9%-11%—, mentre que el ROTE recurrent del negoci bancari i assegurador arriba al 12,2%, amb un resultat de 1.913 milions.

El marge d’interessos assoleix els 3.671 milions

El marge d’interessos del Grup ha augmentat a 3.671 milions, un 3,4% més respecte del mateix període de 2017, gràcies a la millora de la rendibilitat del crèdit, la intensa gestió del finançament minorista i l’estalvi en els costos del finançament institucional.

Els ingressos per comissions arriben als 1.938 milions, un 3,8% més respecte del mateix període de l’exercici anterior. D’una banda, han baixat un 4% les comissions bancàries, de valors i d’altres; d’altra banda, es manté la tendència de creixement de les comissions dels fons d’inversió, plans de pensions i comercialització d’assegurances per l’increment sostingut de l’activitat comercial i del patrimoni gestionat.

Acord de venda de la participació a Repsol

Durant aquest trimestre s’inclou el resultat negatiu de 453 milions derivat de l’acord de venda de la participació del 9,36% que CaixaBank mantenia amb Repsol, després de liquidar anticipadament dos contractes de permuta de renda variable (equity swaps) i passar a comptabilitzar la posició restant com a ‘Actius financers a valor raonable amb canvis en un altre resultat global’. Per tant, després de l’entrada en vigor de la normativa IFRS9 i d’acord amb la política comptable del Grup, les oscil·lacions en la cotització de les inversions financeres registrades sota aquest epígraf es registraran a Patrimoni i no tindran efecte en el compte de resultats.

L’acord de venda, anunciat el 20 de setembre, tenia en compte també un programa de vendes per a la posició restant a Repsol del 4,75%, amb l’expectativa d’acabar-lo abans de tancar el primer trimestre de 2019. Les vendes es limitaran diàriament a un màxim del 15% del volum negociat durant el dia. El 30 de setembre aquesta participació se situa en el 4,59%.

La ràtio de morositat del Grup baixa fins al 5,1%

La ràtio de morositat del Grup CaixaBank es redueix fins al 5,1% –6,4% en setembre de 2017 i 6% en desembre de 2017–. Els saldos dubtosos baixen fins als 12.116 milions després de la gestió activa, que inclou la venda de carteres. La ràtio de cobertura augmenta fins al 54%.

Desconsolidació del negoci immobiliari

Durant el segon trimestre de 2018, CaixaBank ha acordat vendre el seu negoci immobiliari –comprén principalment la cartera d’actius immobiliaris disponibles per a la venda el 31 d’octubre de 2017, com també el 100% del capital social de Servihabitat–a una companyia de nova creació propietat en un 80% de Lone Star i en un 20% de CaixaBank. El tancament d’aquesta operació implicarà la desconsolidació del negoci immobiliari i s’estima que tindrà un impacte neutre en el compte de resultats.

El valor net comptable estimat de la cartera d’actius immobiliaris disponibles per a la venda el 30 de setembre de 2018, sense els immobles inclosos en el perímetre de l’operació descrita, puja a 608 milions.

Així, el total de vendes d’immobles en 2018 puja als 1.572 milions, 50% més respecte del mateix període de 2017, i inclou una venda de cartera de lloguer per 226 milions d’euros, un 28% més sense tindre en compte aquest efecte. La cartera de lloguer se situa en 2.763 milions d’euros nets de provisions.

La qüestió de les hipoteques ha ocupat gran part de la roda de premsa, on Gortázar ha explicat la posició de CaixaBank respecte a sentència del Suprem –pendent de revisió el dia 5 de novembre–, que estableix que són els bancs els que han de fer-se càrrec dels impostos dels préstecs hipotecaris. El directiu ha dit que respecta les decisions judicials i que adaptaran les seues polítiques al dictamen del Suprem.

Tot i això ha instat a esperar al 5 de novembre per a veure quina és la decisió final del tribunal. No obstant això, Gortázar ha destacat que la norma ha estat vigent 23 anys, i que el que han fet les entitats bancàries ha sigut complir-la. Gortázar ha explicat que considera “injust” que se multen els bancs per complir una norma que ha s’ha aplicat mentre ha estat vigent.

Preguntat per si es querellaran contra les administracions si els demanen que abonen els diners que ells adelanten als clients, Gortázar ha explicat que no tenen intenció de dilatar cap procés judicial però que sí que defensaran que no han fet res malament i que consideren que no han de patir cap sanció econòmica. De fet, el directiu ha assenyalat que no s’ha fet cap provisió de diners per a fer front a aquesta possible despesa i que esperen que no tinga cap impacte en els seus comptes.

De fet, Gortázar ha explicat que hi ha normalitat en l’àrea de les hipoteques de l’entitat. Pel que fa a l’encariment dels préstecs per la modificació de la norma sobre els impostos, Gortázar ha insistit que esperaran al dia 5 de novembre. Tot i així ha explicat que abans de concedir un préstec s’han de tindre en compte tot els costos. “És la nostra obligació”, ha assenyalat.

La base de clients digitals més gran de l’estat espanyol

L’entitat continua reforçant el seu lideratge en banca digital amb la base de clients digitals més gran a l’estat espanyol amb una quota de penetració del 32%; 6,1 milions de clients digitals, i 5,2 milions de clients en banca mòbil. “La digitalització permet continuar posant el focus en l’assessorament de qualitat, amb 13.170 gestors diplomats en assessorament”, han explicat.

A més, Gortázar ha destacat que, recentment, CaixaBank ha sigut escollit Millor Banc Digital d’Europa Occidental per la revista britànica Euromoney i premiat per The Banker i pel Bank Administration Institute (BAI) per la seua aplicació mòbil CaixaBank Now App, en reconeixement de la transformació digital i el treball en innovació tecnològica.

Comparteix

Icona de pantalla completa