Diari La Veu del País Valencià
Toni Gaspar: Les diputacions s’han de simplificar, no podem estar pertot arreu

La simplificació, tant burocràtica com presencial, és un dels principals reptes que tenen en aquestos moments les diputacions provincials, segons el president de la Diputació de València, Toni Gaspar, qui creu que les institucions no estan per a estar “pertot arreu”.

En els desdejunis de l’Agència EFE al Col·legi d’Advocats de València, Gaspar assegura que si s’aconsegueix simplificar aquesta institució, procés que “ja han iniciat”, i traspassar a la Generalitat les competències que estan exercint i que no els corresponen, les diputacions passarien “del segle XIX al XXI de colp”. Per a Gaspar, “el principal problema de les institucions és la complicació”, especialment la burocràtica, ja que consumeix molt de temps.

L’actual president destaca que a la Diputació de València hi ha “80 i escaig” línies de subvenció que, al seu parer, haurien de quedar reduïdes a no més de 10, ja que d’aquesta manera “tots els recursos anirien a fer deu expedients” i es podrien fer “molt millor” i “més revisats” que 80.

Gaspar també advoca per simplificar “la càrrega presencial” de la Diputació en actes i documents i proposa, per exemple, eliminar “els saludes del president en els llibres de festes” de cada municipi, perquè això suposa tindre una persona dedicada a això quan “podria a estar fent altres coses”.

“Cal ser valents en això també, perquè moltes vegades pareix que les institucions estem ‘fins i tot en la sopa’ i no estem per a això. Estem per a millorar la vida de la gent, no estem per a estar els dissabtes i diumenges ‘donant la brasa’ a tot arreu i presents a tot arreu i a altres hores”, planteja.

El que no creu que haja de simplificar-se és el debat sobre el futur d’aquestes institucions, perquè necessita “un poc més de reflexió” i un pla per a veure on es vol arribar, com es reforcen els municipis i qui assumeix les seues competències. “Això de diputacions sí o diputacions no sempre ho he vist un poc com l’època en què vivim, massa simple”, afirma Gaspar, qui lamenta que els temps actuals “no estan per a reflexions” sinó que es limiten als “140 caràcters” que permet una piulada. “Estem en la política de les coses efímeres” i la política amb aquestes premisses, adverteix, “segurament és un error”.

Gaspar considera que les institucions “no són sagrades” i que es pot reflexionar de qualsevol cosa, però recorda que les diputacions estan en la Constitució, per la qual cosa el seu futur es decidirà al Congrés dels Diputats. En aquest sentit, considera “molt encertada” la proposta del president de la Generalitat, Ximo Puig, de plantejar una reforma de Constitució amb què cada autonomia puga decidir el seu model territorial.

Gaspar advoca per explicar de forma didàctica a la gent que l’eliminació de les diputacions és un procés complicat, perquè no tinga la sensació que se l’està “enganyant i marejant”, ja que “any rere any diem que traurem les diputacions i les diputacions segueixen”. Mentre s’obri eixe debat, assenyala que el que s’ha de fer és parlar de les competències que exerceixen per a organitzar-les i veure qui les pot fer millor. “Tota la resta crec que sobra, és fum poc productiu”, afirma. Aquest és l’objectiu de les comissions bilateral i mixta creades entre la Generalitat i la Diputació de València: “Discutir quines coses ha de fer cadascuna per a exercir-les millor” i establir aquelles qüestions en les quals ambdues institucions poden col·laborar.

Amb tot, el president assegura que els ajuntaments “estan contents amb el paper de les diputacions” i els xicotets no poden fer moltes coses sense aquestes institucions. A més, recorda que darrere de la diputació hi ha personal, per la qual cosa el debat “és més complicat del que sembla”.

Comparteix

Icona de pantalla completa