Diari La Veu del País Valencià
Oltra assegura que la inclusió en els pressupostos dels 1.325 milions de l’infrafinançament protegeix l’estat del benestar

El ple del Consell ha aprovat aquest divendres consignar per quart any la partida reivindicativa de 1.325 milions en els pressupostos de la Generalitat de 2019 per a compensar l’infrafinançament i confia que al llarg del proper exercici arribe del govern espanyol aquesta quantitat “i més”. “Aquesta és una comunitat singularment maltractada, fins que es renove el sistema de finançament caducat des del 2014 necessitem mesures pal·liatives per deixar de dessangnar-nos com a comunitat”, ha dit.

Sobre els compromisos de l’executiu de Pedro Sánchez de destinar 900 milions al País Valencià en els pressupostos, ha instat a esperar a veure “en què es concreten” per a valorar-los. En ser preguntada sobre l’aprovació d’aquest acord i si no hagués estat suficient simplement incloure aquesta quantitat en els pressupostos autonòmics, ha assenyalat que la política “té els seus símbols” i que hi haja un acord solidari del govern valencià “deixa patent aquesta decisió i voluntat inequívoca que aquesta partida estiga “en els comptes.

En concret, s’ha decidit incloure aquesta partida reivindicativa per a “protegir l’estat del benestar”, del qual tres dels quatre pilars bàsics –sanitat, educació i serveis socials– són responsabilitat de les autonomies. L’objectiu d’aquest acord és garantir que la prestació dels serveis públics fonamentals se situe en nivells similars als del conjunt de les autonomies i fer efectiu el principi de suficiència i equitat que preveu la Llei de Finançament de les Comunitats Autònomes i règim comú i ciutats amb estatut d’autonomia (Lofca).

El Consell ha incidit que “l’educació, la sanitat o la dependència no només estan reconegudes i protegides per la Constitució, sinó que representen objectius i obligacions irrenunciables”. Segons ha destacat l’executiu valencià, tal com ha quedat constatat en els diferents informes econòmics, emesos tant per institucions públiques com privades, “la Comunitat necessita disposar d’ingressos addicionals per assolir la despesa mitjana per habitant” del conjunt de les regions.

L’Informe de la Comissió d’Experts a nivell nacional ha fixat en 16.000 milions d’euros la insuficiència global de recursos de les autonomies, que “afecta de manera especial a la Comunitat Valenciana, que és l’autonomia pitjor finançada d’Espanya”. Com a conseqüència d’això, tot i que la despesa per capita valenciana és inferior a la mitjana, es genera un dèficit superior, segons les mateixes fonts, que destaquen que “suposa una gran injustícia per als cinc milions de valencians”.

Comparteix

Icona de pantalla completa