Diari La Veu del País Valencià
Bankia, l’IVC i la federació de bandes segellen el foment musical amb 5 projectes i 4,4 milions d’euros

‘Bankia escolta València’, el projecte dirigit a promocionar la música al País Valencià creat per l’Institut Valencià de Cultura (IVC), la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (FSMCV) i Bankia, ha contribuït amb 4,4 milions d’euros per a donar suport a les societats musicals de tot el territori des del seu naixement. Les tres institucions van signar un conveni en 2014 amb la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport que es va renovar per part de les tres entitats en agost de 2016. Així ho ha anunciat la directora general adjunta de Comunicació i Relacions Externes de Bankia, Amalia Blanco, aquest dijous al Centre Cultural La Nau, on els tres membres de l’acord per a promocionar els músics valencians han fet balanç dels cinc anys del projecte.

“El compromís de Bankia amb la Comunitat Valenciana, com a part dels seus arrels, s’ha anat desenvolupant amb accions per a acompanyar els músics des de la seua formació fins al reconeixement del seu esforç”, ha explicat Amalia Blanco. En aquest sentit, el director general de l’IVC, Abel Guarinos, ha apuntat que “el programa ‘Bankia escolta València’ és una mostra patent de col·laboració entre diferents institucions que es consolida i amplia amb els anys per a benefici de tota la societat i, en particular, del moviment associatiu musical”. “El Concurs d’Orquestres Bankia, a més, serveix per a promoure la interpretació i la difusió de la música, a més de donar-li suport, com a part fonamental del patrimoni cultural valencià, de manera que dota el món orquestral de les societats musicals d’estímuls per a la seua activitat”, ha afirmat Guarinos.

Per la seua banda, el president de la FSMCV, Pedro Rodríguez, ha insistit en el fet que “el programa ha sigut i és de gran importància per a la visibilitat, el creixement i la divulgació del gran treball que duen a terme les nostres societats musicals”. “Volem mostrar el nostre agraïment tant a Bankia com a l’Institut Valencià de Cultura pel seu compromís perquè el programa funcione. Entre les diferents accions que s’han posat en marxa, un exemple són les beques atorgades als alumnes de les escoles de música. Gràcies a aquestes s’incentiva l’estudi de la música sense que repercutisca en l’economia de les famílies de la Comunitat”, ha afirmat Pedro Rodríguez.

Cinc projectes

‘Bankia escolta València’ té cinc grans línies d’actuació. La primera és el programa de beques adreçades a estudiants de formació no reglada de la xarxa d’escoles de música de la FSMCV, que té per objecte afavorir la formació musical de les noves generacions. La segona iniciativa prevista en el programa ‘Bankia escolta València’ passa per la celebració del Concurs Bankia d’Orquestres de la Comunitat Valenciana, que promou la difusió de les més de 170 orquestres valencianes, a més d’oferir-los suport. Com una forma de reconéixer el talent musical valencià, en juny de 2017 es va celebrar al Palau de les Arts la primera edició dels Premis Bankia al talent musical. La pròxima edició d’aquestos premis es convocarà a la primavera de 2019 i reconeixerà el músic valencià, la formació musical valenciana de caràcter professional, l’investigador musical, el projecte educatiu musical i l’activitat empresarial o emprenedora relacionada amb la música.

Per tal de difondre el patrimoni cultural custodiat als arxius de les societats musicals s’ha posat en marxa el programa Música a la llum. La cinquena iniciativa prevista en el projecte ‘Bankia escolta València’ és la reconstrucció de l’Alqueria Julià, immoble del segle XVII ubicat al barri de Nou Moles-l’Olivereta a València, propietat de l’entitat financera i declarada bé d’interés cultural (BIC) per la Generalitat Valenciana en 2007, per a convertir-la en la Casa de la Música.

Comparteix

Icona de pantalla completa