Diari La Veu del País Valencià
Els animals de companyia podran viatjar en els autobusos de València amb un ‘abonament mascota’

Gats, gossos i altres animals de companyia podran viatjar en els autobusos de l’EMT de València una vegada estiga aprovat el nou reglament la principal novetat del qual és, precisament, l’abonament ‘EMTmascota’. Així ho han anunciat aquest dijous al migdia la regidora de Benestar Animal, Glòria Tello, i el regidor de Mobilitat Sostenible, Giuseppe Grezzi, en la roda de premsa de presentació de l’esborrany d’aquest reglament.

Tello ha explicat que s’han estudiat els casos de 18 ciutats europees “per a posar-nos al seu nivell”. “Hem fet un treball previ d’investigació per a implementar això a la ciutat de València”, ha afegit. Després d’aquest treball, s’ha decidit que els animals de companyia podran accedir a tots els autobusos de l’EMT sempre que vagen en una gàbia portable, tinguen el citat carnet ‘EMTMascota’ i no suposen un perill o molèstia per a la resta de passatgers. A més, hauran de complir una sèrie de condicions durant el viatge. Els animals hauran d’accedir acompanyats d’un humà, que en serà el responsable, i hauran d’estar dins d’una gàbia portable que no supere les mesures de 45x35x25 i que no es podrà obrir en tot el trajecte. Dins de l’autobús, podran haver-hi un màxim de tres animals.

Els animals no pagaran un bitllet per cada trajecte però sí que caldrà ensenyar i validar el seu abonament. Aquest títol té dos anys de vigència i costa 5 euros. Se sol·licitarà a les Oficines d’Atenció a la Ciutadania de l’EMT i es podrà renovar quan caduque. L’abonament és ‘personal’ de la mascota i intransferible i per a poder-lo expedir caldrà ensenyar la cartilla veterinària i portar una fotografia de carnet de l’animal.

La gàbia portable en cap cas podrà ocupar un seient, així que haurà d’estar a sobre de la persona responsable o a terra, però en un lloc segur en cas de frenada. A més, els animals hauran d’estar en perfectes condicions higièniques i sanitàries. En cas que no es complisquen aquestes condicions, el personal de l’EMT podrà sol·licitar que baixen les mascotes –”però haurà d’estar molt ben justificat”, ha remarcat Tello–. La regidora ha destacat que si algun passatger té un problema amb l’animal, es podrà sol·licitar que el propietari i la mascota canvien de lloc dins l’autobús. La responsabilitat del que puga passar amb els animals dins del vehicle serà, en tot moment, dels propietaris, i no podran ser exòtics, verinosos ni potencialment perillosos.

“És una mesura que ens posa a l’alçada d’altres ciutats europees”, ha afirmat Tello. La regidora ha assegurat que “a València hi ha més famílies amb animals que amb xiquets” i que per això posen “al mateix nivell els drets de les persones que tenen animals i els de qui no en tenen”. “Aquest és un pas més cap a la València que volem”, ha celebrat.

Els gossos pigall i els d’assistència i els animals terapèutics, correctament identificats amb les acreditacions de la Generalitat i de l’EMT, són excepcions a aquest règim general, i està autoritzada la seua presència als autobusos sense necessitar el nou abonament.

Llenguatge inclusiu, millor accessibilitat i més seguretat, altres novetats del nou reglament

A banda de la possibilitat de viatjar amb mascotes, l’esborrany de reglament de l’EMT inclou altres novetats. Per exemple, Grezzi ha destacat la incorporació del llenguatge inclusiu en tota la normativa. A més, s’inclourà una demanda de diversos “col·lectius de dones que, de nit, volen baixar més a prop de la seua residència”. L’EMT possibilitarà que es pare fora de les marquesines “en situacions excepcionals” “però encara falta treballar amb els conductors per a veure com es plasma”. A més, els conductors hauran de detindre’s en totes les parades on observen que hi ha alguna persona “invident o amb mobilitat reduïda”; així, aquestos usuaris ja no estaran obligats a fer un senyal per a sol·licitar l’autobús. També s’actualitza la normativa per a possibilitar que la rampa d’accés es baixe no només per a gent amb cadira de rodes sinó per a altres necessitats, com pot ser un cotxet de bessons.

El nou esborrany també para compte a una demanda dels treballadors: tancar les portes de l’autobús durant la parada de regulació al final de la línia. Grezzi, a més, ha destacat que es regula un règim sancionador, que preveu multes de fins a 1.000 euros si hi ha reincidència en la comissió d’infraccions en el període d’un any.

Quan entrarà en vigor?

L’actual norma està vigent des de 2005. “Fa tretze anys que tenim aquesta norma i calia fer una actualització, posar-la al dia”, ha argumentat Grezzi. Abans d’arribar a la presentació de l’esborrany aquest dijous, s’ha fet una exposició “pública i preceptiva” entre agost i octubre, durant 45 dies, per a fer aportacions. El regidor de Mobilitat Sostenible ha informat que s’han rebut en total 24 propostes, “la majoria d’elles centrades en la creació i en la gestió de l’abonament mascota”.

Ara, segons ha explicat Grezzi, falta que el document passe per l’assessoria jurídica, que s’aprove en Junta de Govern, que s’aprove al Ple i una altra fase d’exposició pública d’un mes. “Aquest és el calendari”, ha apuntat el regidor.

Comparteix

Icona de pantalla completa