Diari La Veu del País Valencià
El Ministeri d’Hisenda promet 900 milions d’euros per a millorar els serveis públics valencians

La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, ha avançat aquest dimecres al diputat de Compromís Ignasi Candela que els pressupostos contindran “nombroses mesures” que permetran un millor finançament del País Valencià. En concret, ha anunciat 900 milions per a millorar els serveis públics que té encomanats l’autonomia.

Montero, que ha respost així al ple del Congrés a la pregunta de Candela sobre quines mesures pensa adoptar el govern espanyol per a compensar el menor finançament d’algunes autonomies, ha remés el diputat a les converses que mantindran els dies vinents sobre els pressupostos, a fi de recaptar el seu suport a aquestos.

La titular d’Hisenda també ha reconegut que la solució definitiva per a millorar el finançament del País Valencià ha de vindre de la mà de la reforma del model de finançament, “que està en curs i de la qual s’esperen resultats en un termini de temps raonable”. Mentrestant, la ministra s’ha referit a la necessitat de refinançar el deute a curt termini i a recuperar el compromís de finançament del sistema de dependència, que permetrà que el País Valencià integre “un volum important de dependents” dins del sistema.

Per la seua banda, el diputat valencià ha remarcat que la qüestió fonamental és la “desigualtat territorial” i sobre les mesures avançades ha recordat a la ministra que el problema fonamental “és d’ingressos, no de capacitat de despesa”. En definitiva, Candela ha demanat que es tinga en compte la capacitat econòmica a l’hora de complir el principi de suficiència i d’igualtat: “No demanem privilegis, ni som liberals ni democristians; demanem respecte i un tracte just”.

Puig: “No renunciem a un nou sistema”

Preguntat sobre aquesta qüestió en l’acte de presentació de la nova marca del Servef, el president de la Generalitat, Ximo Puig, ha fet “una valoració positiva”. “Reconéixer que hi ha infrafinançament i que cal una resposta immediata és allò que hem demanat des del govern valencià des de l’inici d’aquesta legislatura”, ha afirmat. “Volem que hi haja mesures immediates però no renunciem a un nou sistema que done cobertura a la realitat que mereix la Comunitat Valenciana”, ha afegit el president.

Sobre un possible bloqueig dels pressupostos, tal com han anunciat Ciudadanos i el PP, Puig creu que “eixa política destructiva va en contra de l’interés de les persones, va en contra de l’interés general i, per tant, és una política destructiva que no serveix per a res”. “M’agradaria preguntar-los si els pareix massa que augmente el salari mínim a 900 euros. Això és catastròfic? Jo crec que és un avanç en la justícia social i que és imprescindible”, ha conclòs.

Oltra: “Necessitem un tracte pal·liatiu per a la situació que estem vivint”

També la vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha sigut preguntada pels 900 milions promesos en el mateix acte. “És un pas, és una cosa positiva”, ha dit, tot recordant que “el sistema de finançament va caducar en 2014”.

“Vivim una situació de maltractament singular, que s’està prolongant durant dècades i que ha fet que aquesta comunitat tinga menys oportunitats que altres, com ja va reconéixer la ministra Montero“, ha afegit Oltra.

La vicepresidenta ha remarcat que “mentre eixe sistema de finançament s’arregla, ha de vindre un tracte singular, pal·liatiu, a la situació que estem vivint”. Oltra ha conclòs que, “sens dubte, des de Compromís defensarem eixa agenda valenciana i els interessos dels valencians i valencianes”.

Comparteix

Icona de pantalla completa