Diari La Veu del País Valencià
Un terç dels menors valencians està en risc de pobresa o exclusió social

Amb motiu del Dia Internacional per a l’Eradicació de la Pobresa –que se celebra el 17 d’octubre–, Save the Children recorda que al País Valencià el 32,9% de la població menor de 18 anys viu en risc de pobresa o exclusió social, la qual cosa suposa que vora 280.000 infants es troben en aquesta situació, segons l’última enquesta de condicions de vida de l’Institut Nacional d’Estadística. Aquesta taxa es troba lleugerament per sobre de la mitjana espanyola, ja que en el conjunt de l’Estat se situa en un 31,3% de la població infantil. Les dades recollides per Save the Children mostren, a més, que existeix una diferència de quasi quatre punts respecte al total de la població, que compta amb una taxa de risc de pobresa o exclusió social del 29,2%, la qual cosa converteix els menors valencians en el col·lectiu més vulnerable.

El director de Save the Children al País Valencià, Rodrigo Hernández, assegura que “la situació de les famílies que es troben en risc de pobresa i exclusió social és terrible, ja que tenen grans dificultats per a proporcionar una alimentació adequada als seus fills; no es poden permetre pagar-los cap mena d’activitat extraescolar o d’oci; no tenen en moltes ocasions rentadora a casa o telèfon, i tampoc no poden anar-se’n una setmana de vacances a l’estiu”.

“Les polítiques públiques encara no es reflecteixen en les estadístiques”

“El cost mitjà per a criar un fill en condicions adequades i dignes al País Valencià és de 536 euros mensuals, una quantitat que moltes famílies no poden assumir”, lamenten des de l’ONG. Hernández assegura que, “malgrat que en els últims anys s’han produït avanços en matèria legislativa i pressupostària per a lluita contra la pobresa i l’ajuda als col·lectius més empobrits, com és la Renda Valenciana d’Inclusió o la pròxima aprovació de les Lleis d’Infància o de Serveis Socials, això encara no es reflecteix en les estadístiques”.

“És necessari que el Consell continue impulsant polítiques públiques que posen el focus en la infància més vulnerable, que se seguisquen incrementant de manera sostinguda les partides destinades a lluitar contra la pobresa infantil i que la inversió es destine a mesures eficaces que tinguen un impacte directe en les famílies”, afirma Hernández. El responsable de l’ONG assegura que “d’aquesta forma es garantiria el compliment dels drets dels xiquets i xiquetes de la nostra comunitat i podríem veure un canvi en les estadístiques i en la situació dels xiquets i xiquetes més vulnerables de la Comunitat Valenciana en un futur pròxim”.

Més de 500 famílies ateses

Fa més de 20 anys que Save the Children treballa en programes d’atenció integral amb menors valencians i les seues famílies. L’organització realitza activitats de reforç escolar i d’oci i temps lliure, reparteix material escolar i facilita ajuda psicològica i teràpia psicosocial involucrant les famílies.

Durant l’any 2017, l’organització va atendre al País Valencià més d’un miler de menors en risc d’exclusió social i més de 500 famílies.

Comparteix

Icona de pantalla completa