Diari La Veu del País Valencià
L’autor d’un immens vessament de fangs a la desembocadura del Millars té 15 dies per a netejar-lo

L’autor d’un dels majors abocaments de fangs al Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars, ocorregut en juliol, haurà de netejar el paratge fluvial abans que passen 15 dies per a evitar una elevada sanció econòmica.

El responsable de “l’immens” abocament –tal com es va descriure en aquell moment– ha rebut una notificació de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer en què li comuniquen que té dues setmanes per a retirar les restes o, en cas contrari, haurà de fer front a una important sanció econòmica.

La guarderia rural del consorci gestor del Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars, format pels ajuntaments d’Almassora, Borriana, Vila-real, la Diputació de Castelló i la Generalitat, va trobar en juliol un nou abocament il·legal en la zona fluvial protegida. Es tractava d’un abocament de grans dimensions format per fangs barrejats amb gran quantitat de botelles i bosses de plàstic, llaunes, tubs, teles, restes de brossa i altres deixalles, segons han informat fonts del consorci.

L’abocament, semblant a la colada de lava d’un volcà quan es refreda, es va produir entre el pont de l’autovia CV-10 i el de l’autopista AP-7 al terme de Vila-real. Es tractava d’un enorme escolament de fangs de vora 300 metres de llargària que va caure per tot el vessant del marge dret del riu i que, més tard, es va precipitar per un penya-segat de vora 25 metres fins al llit del riu Millars.

El Consorci es va mostrar preocupat, ja que es tracta d’una zona d’enorme valor ecològic, tant per la presència durant els últims anys de llúdries com per la vegetació mediterrània i rupícola que creix a la ribera del riu i als penya-segats que abracen el camí del Millars cap a la Mediterrània.

En detectar l’abocament, el Servei de Protecció de la Naturalesa de la Guàrdia Civil (Seprona), en col·laboració amb la guarderia rural, van iniciar una investigació que va concloure amb el descobriment del responsable de l’abocament: el propietari d’una bassa de reg de cítrics de la zona que va decidir netejar-la llançant els fangs acumulats pel vessant esquerre del riu.

Els agents del Seprona van cursar la corresponent denúncia al responsable del domini públic hidràulic, la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, per abocament il·legal en espai fluvial i espai protegit. Aquesta entitat va decidir analitzar la composició química dels fangs i ara s’ha sabut que els llims no contenen components tòxics o contaminants. No obstant això, el responsable haurà de netejar completament l’abocament per a evitar la forta sanció econòmica.

Comparteix

Icona de pantalla completa