Diari La Veu del País Valencià
Dos joves agredits per la ultradreta el 9 d’Octubre demanen assessorament als advocats de les víctimes de 2017

Els dos joves que van ser agredits per un grup de dotze persones després d’haver participat en la manifestació convocada per la Comissió 9 d’Octubre a les 18.30 hores del passat dimarts, han demanat assessorament jurídic als advocats que estan defensant les víctimes de 2017.

El passat 9 d’Octubre, malgrat el fort dispositiu policial desplegat a València durant tota la jornada de la Diada del País Valencià, un grup d’aproximadament 12 persones van atacar dos joves als voltants del pont d’Aragó. Els agents van aïllar simpatitzants d’España 2000 i Alianza Nacional a la plaça Sant Agustí davant la negativa d’aquestos d’iniciar la marxa convocada a les 16.30 hores per l’Associació Regne de València de Gais i Lesbianes. Els ultres, encapçalats pels líders d’ambdós partits –José Luis Roberto i Pedro Pablo Peña– van ser arraconats per tal d’establir un cordó de seguretat a la plaça Sant Agustí perquè la manifestació de la Comissió 9 d’Octubre poguera eixir a les 18.30 hores a la zona autoritzada. Tanmateix, no es van poder frenar totes les agressions, ja que es va llançar una bengala amb gasos lacrimògens contra els periodistes i els primers manifestants que acudien al punt d’eixida de la marxa.

La convocatòria de la Comissió 9 d’Octubre va haver de canviar l’itinerari davant el bloqueig dels ultres a la plaça Sant Agustí. La marxa va discórrer sota un ferri dispositiu d’agents antiavalots que van escortar la manifestació fins a la plaça d’Amèrica, on es va posar punt final a una multitudinària manifestació –amb 15.000 persones, segons els convocants– que va representar una resposta contra el feixisme que va campar a pleret l’any 2017 pels carrers del centre de València.

La delegació del govern espanyol al País Valencià va fer un balanç positiu de la diada, amb un dispositiu on es van desplegar al llarg del dia fins a 1.500 policies nacionals. Tot i això, el coordinador de Plataforma per la Llengua, Manuel Carceller va denunciar que havia sigut víctima d’un “atac covard” poc després d’haver participat en la manifestació vespertina del 9 d’Octubre. Poc després, unes 12 persones que ocultaven les cares, amb els caps rapats i amb estètica nazi, segons descriu una de les víctimes agredides a aquest diari, van atacar dos joves que també havien acudit a la convocatòria de la Comissió 9 d’Octubre.

Els dos joves van ser atacats al voltant de les 20 hores, després d’haver-se acabat la manifestació, i la Policia Nacional es va personar en la zona entre el pont d’Aragó i la plaça de Saragossa al cap de pocs minuts d’haver rebut insults i colps, motiu pel qual els agents van obrir diligències. Posteriorment, relata el jove, van anar al servei d’Urgències on van obrir un part d’agressió i els agents van qualificar l’atac com un delicte ideològic, tal com els van notificar a la Comandància Superior de Policia de València.

Uns dies després, l’11 d’octubre, els advocats que defensen els agredits en 2017 a la plaça Sant Agustí es van posar en contacte amb els dos joves atacats aquest any per la ultradreta per a assessorar-los i explicar-los el recorregut legal de la denúncia.

Comparteix

Icona de pantalla completa