Diari La Veu del País Valencià
Els museus militars de l’Estat es reparteixen 88 béns patrimonials procedents del País Valencià

Fins a 88 béns patrimonials procedents del País Valencià es troben repartits per diferents museus de l’exèrcit ubicats arreu de l’Estat, segons les dades que ha aportat el Ministeri de Defensa a través d’un document amb què la cartera que dirigeix Margarita Robles va donar resposta a la pregunta que va fer Compromís al Senat. La coalició ha demanat a tots els ministeris que informen de les obres d’origen valencià que estan actualment conservades i exposades fora del seu lloc de procedència.

El senador de Compromís, Carles Mulet, va demanar el passat mes de juliol que els diferents ministeris informen de quantes obres, peces i béns culturals i patrimonials procedents del País Valencià es conserven dipositats o exposatsals museus estatals que depenen de cada cartera o que compten amb participació d’algun ministeri. Així, de moment, a la sol·licitud d’informe de la coalició només ha respost fins ara el Ministeri de Defensa.

“La intenció és saber quant de patrimoni valencià hi ha escampat fora del País Valencià”, explicava el senador. Mulet posava com a exemple la Dama d’Elx, conservada al Museu Arqueològic Nacional, com un dels béns patrimonials més conegut que es troba custodiat fora de la geografia valenciana. “No sabem si serà molt o poc respecte al patrimoni d’altres territoris que està fora del seu lloc d’origen”, va afegir el senador, qui emplaça a una segona fase del procés per a poder fer un estudi comparatiu entre les peces ‘exiliades’.

Aquest dijous, el Ministeri de Defensa va informar que entre el Museu de l’Exèrcit de Toledo, el Museu d’Aeronàutica i Astronàutica, el Museu Naval de Madrid i el Museu Naval de San Fernando hi ha repartits 88 béns patrimonials “procedents” del País Valencià –alguns dels quals, va matisar Mulet, “de valor”– que tot i ser patrimoni valencià estan fora.

El Museu de l’Exèrcit de Toledo conserva 45 peces valencianes, quatre procedents d’Alacant i 41 de València. La majoria són projectils, armes com dos canons de mà de la Guerra de les Germanies datats entre 1520 i 1521, un fusell de 72 mil·límetres del segle XV, uniformes, condecoracions, fotografies, pintures i fins i tot un arbre genealògic de Santa Teresa de Jesús que el ministeri no data ni identifica l’autor.

En canvi, al Museu d’Aeronàutica i Astronàutica de Madrid conté 31 peces valencianes de les quals deu procedeixen de la Base Militar de Manises i on la majoria d’aquestes són banderes i armes però destaca un criptògraf Hagelin CX-52. Procedents de l’Esquadró de Vigilància d’Alacant, el museu madrileny conserva 21 peces la majoria eines de vol i d’artilleria, on ressalta una maqueta d’un avió Demoiselle.

“Per què unes peces que són valencianes han d’estar a un museu naval a Madrid quan no té mar?”, es preguntava el senador. Així doncs, el Museu Naval custodia dues peces procedents d’Alacant, una medalla i una bala de canó datada en 1709 que va impactar al mur de l’església de Santa Maria d’Alacant i que va ser traslladada a Madrid en 1856. El Museu Naval també conserva quatre peces procedents de València que van ser comprades a l’antiquari José Terol: un ventall, una sopera d’estil xinés, un atuell de l’Alcora i un plat de Manises.

Finalment, des del País Valencià van viatjar fins al Museu Naval de San Fernando, a Cadis, una placa de marbre de l’Associació Cultural Centelles i Riusech d’Oliva dedicada a l’almirall Gabriel Ciscar Ciscar per a commemorar el 250é aniversari del naixement del militar i científic nascut al municipi de la Safor i una arqueta que conté terra de la població d’Oliva, detalla el ministeri en el seu informe.

Comparteix

Icona de pantalla completa