Diari La Veu del País Valencià
Puig celebra el fracàs de la ultradreta en l’intent de fer del 9 d’Octubre un altre 9 d’Octubre negre

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha celebrat aquest dimecres que la ultradreta fracasara en el seu intent de fer de la diada del País Valencià “un altre 9 d’Octubre negre” com va ocórrer en 2017. Puig ha insistit en la pluralitat de la societat valenciana i considera que les persones que “insulten i intenten agredir són minoritàries”.

Així s’ha pronunciat el president en declaracions als mitjans de comunicació després de la seua intervenció al Comité de les Regions, a Brussel·les, on també ha felicitat l’actuació del delegat del govern espanyol durant la preparació i la jornada del 9 d’Octubre. “Vull felicitar el delegat del govern per l’actuació que ha tingut per a preservar la llibertat dels ciutadans i les ciutadanes”. Així, el president considera que aquest dimarts va ser “un dia positiu per a la Comunitat Valenciana, perquè es va explicitar la voluntat d’autogovern, les ganes d’avançar i les ganes de viure junts”.

“Evidentment hi ha una societat plural, amb idees diferents, i això és bo. El que passa és que s’han d’expressar des del respecte”, ha dit el president, que considera que “les persones que no són respectuoses, les que insulten, les que intenten agredir són absolutament minoritàries al País Valencià”. “Les persones tenen idees diferents però cal expressar-les des del respecte sempre”, ha insistit.

Tot i això, Puig ha reconegut que dimarts “hi havia una certa prevenció i un cert risc perquè alguns elements de la ultradreta intentaven fer del 9 d’Octubre un altre 9 d’Octubre negre”. El president, però, ha celebrat que no ho aconseguiren i que la societat valenciana visquera el 9 d’Octubre des de l’alegria. “Som una comunitat oberta, una comunitat on cada persona té el seu dret i llibertat de celebrar el 9 d’Octubre com desitge”, ha sentenciat.

Finalment, Puig s’ha felicitat perquè el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, vinguera dimarts “a la festa dels valencians”, de manera que es va convertir en el primer president del govern espanyol que ho fa. Així mateix, ha contraposat aquesta imatge a les de l’any passat, “que eren d’enfrontament”. “El que està clar és que hi ha una voluntat clara per part del govern [espanyol] d’intentar atendre allò que és just per als valencians. I nosaltres també deixem ben clar, i de manera rotunda, que les nostres reivindicacions són absolutament vigents governe qui governe a Espanya”, ha sentenciat el president.

148 identificacions

El delegat del govern, Juan Carlos Fulgencio, ha informat que al llarg de la jornada del 9 d’Octubre es van realitzar 148 identificacions i cursat 58 actes per infracció a la Llei orgànica de Seguretat Ciutadana 4/2015. Es dóna la circumstància que un dels identificats estava en crida i cerca per fets previs, per la qual cosa ha sigut detingut i ha ingressat a la presó. Fulgencio ha detallat, a través d’un comunicat, que en el dispositiu desplegat van treballar 950 efectius al matí i més de 900 a la vesprada.

Comparteix

Icona de pantalla completa