Diari La Veu del País Valencià
Puig presumeix a Europa de la posició del País Valencià a l’avantguarda de la solidaritat

L’endemà d’haver entregat una de les Altes Distincions de la Generalitat al dispositiu organitzat per a l’arribada de l’Aquarius a València, el president de la Generalitat, Ximo Puig, ha tornat a posar la flotilla com a exemple. En aquesta ocasió, però, ho ha fet en l’àmbit europeu, al Comité de les Regions. El president, en declaracions als mitjans després de la seua compareixença, ha dit que “és evident que la Comunitat Valenciana està posicionada a l’avantguarda de la solidaritat”. En la mateixa línia, en la seua intervenció ha recordat el dispositiu d’acollida de l’Aquarius “quan vagava pel Mediterrani amb centenars de persones a bord i desenes de xiquets i xiquetes”. “Vam tindre una excepcional resposta dels nostres conciutadans, dels quals em sent orgullós”, ha dit, per a afegir que lamentava que se’ls hagueren tancat tantes portes.

Puig ha recordat que “des de 2016 han mort al Mediterrani vora 10.000 persones” i ha afegit que això és “èticament i moralment insuportable”. Per això, ha defensat davant el Comité Europeu de les Regions la urgència “d’una nova perspectiva per a la gestió dels fluxos migratoris, la perspectiva de la coresponsabilitat”. Davant dels mitjans, Puig ha assegurat que la reflexió que s’ha fet aquest dimecres al Comité de les Regions ha posat en evidència “la realitat que està vivint Europa, una Europa fortalesa”.

En la seua intervenció al Comité de les Regions, Puig ha reivindicat el paper de les regions en la construcció d'”una nova política que afavorisca la migració ordenada i segura, que facilite la integració dels nouvinguts i que promoga el desenvolupament dels països de procedència”. En aquest sentit, ha manifestat que coincidia “plenament amb allò que ha expressat [Marian] Elorza d’afrontar les migracions des de la coresponsabilitat”. Elorza, secretària d’Acció Exterior del govern basc, ha presentat aquest dimecres al Comité Europeu de les Regions la proposta d’acollida de migrants del seu executiu, Share. Aquesta proposta planteja un mecanisme de distribució territorial dels migrants (persones refugiades i sol·licitants d’asil, migrants econòmics i menors no acompanyats) segons tres paràmetres: ingressos fiscals, població i índex de desocupació del lloc d’acollida.

En la seua intervenció, el president Puig també ha anunciat la intenció de convocar pròximament les regions implicades d’ambdues vores del Mediterrani, així com els actors econòmics i socials, per a debatre i proposar noves iniciatives sobre el fenomen de la migració. Preguntat pels periodistes, Puig ha destacat la importància de convidar les regions a aquesta trobada per a “aproximar les dues riberes del Mediterrani”. A més, el president ha avançat que possiblement la cita se celebre en desembre, amb motiu del Dia dels Drets Humans, tot i que encara està per tancar la data.

Comparteix

Icona de pantalla completa