Diari La Veu del País Valencià
L’arquebisbe Cañizares fa una crida a la unitat d’Espanya en l’homilia del 9 d’Octubre

El cardenal arquebisbe de València, Antonio Cañizares ha cridat a la “unitat de tots pel bé comú” i ha destacat que el 9 d’Octubre “ens uneix a tots els valencians en la tasca de construir una societat valenciana en la qual les persones que en ella es puguen desenvolupar íntegrament, visquem amb el nou art de viure”. El líder religiós ha apel·lat durant l’homilia celebrada per la diada del País Valencià a tindre consciència que “formem part d’una unitat superior” i que, junt amb altres “pobles i regions”, integren “un projecte històric, Espanya”. Cañizares ha demanat “treballar per aquesta unitat, pel bé comú al qual tots hem de servir”.

Cañizares, en la missa prèvia al Tedèum d’acció de gràcies que ha presidit a la Catedral de València, ha subratllat que la història del País Valencià “ensenya que la fe cristiana no s’ha oposat al cultiu dels valors culturals ni al desenvolupament social del nostre poble, sinó que l’ha potenciat i purificat”, ha indicat l’arquebisbat en un comunicat.

D’igual manera, “la vinculació de l’Evangeli amb l’home ha sigut amb freqüència vincle de creació de cultura, de pau, de reconeixement de drets humans fonamentals, en suma, de bé i de béns”, ha assenyalat. Precisament, “per tot això, per haver recuperat la fe i la cristiania en aquest 9 d’Octubre, entonem el Tedèum”, ha agregat.

En la seua homilia, el cardenal ha insistit en la importància que València recuperara les seues arrels cristianes amb la conquesta del rei Jaume I: “Aquest dia València recupera la fe, on estaven les seues arrels més pròpies. La conquesta de Jaume I marca un moment clau, entrem a formar part de nou de la cristiandat, i és, per tant, un repte per al nostre present i el nostre futur”.

“Jesucrist és el millor per als valencians”

Així mateix, ha insistit que “Jesucrist és el millor que li ha pogut passar a la humanitat i per als valencians”. “El que en aquest dia celebrem és, amb molt, l’esdeveniment més important de la nostra història, com a poble que té els seus fonaments i es construeix sobre un projecte de vida que res ni ningú ens pot arrabassar, llevat que es vulga abocar-lo al fracàs com a poble”, ha recalcat.

Precisament, “això és el primer i principal, tot el poble de València simbolitzat amb el seua Senyera, que porten els membres del Rat Penat, entren hui en la catedral per a cantar amb música i alegria”, ha emfatitzat, abans d’afegir que “és el més antic, el més tradicional i el més genuí d’aquest dia 9 d’Octubre que va distingir Jaume I amb la dedicació d’aquest temple catedral”.

“Hui, com aquell moment del segle XIII, ens incumbeix a tots els membres de l’Església treballar braç a braç amb tots en l’edificació d’un home nou, amb la novetat de l’Evangeli en el qual són proclamats com preferits els pobres”, ha manifestat.

A més, ha ressaltat que la diada “ens uneix a tots els valencians en la tasca de construir una societat valenciana en la qual les persones que en ella puguem desenvolupar-nos íntegrament, visquem amb el nou art de viure”. En aquest sentit, ha precisat que aquest art de viure és el del “regne d’amor i justícia, de caritat i pau, d’una nova cultura de la vida i de la civilització de l’amor, en unitat amb tots, sent el que som, amb les nostres peculiaritats pròpies, però conscients que formem part d’una unitat superior, que som amb altres pobles i regions un projecte històric, Espanya, l’Església, i treballant per aquesta unitat, pel bé comú al qual tots hem de servir”.

Comparteix

Icona de pantalla completa