Diari La Veu del País Valencià
Compromís permetrà que es tramite la proposta de Ciutadans de reformar l’Estatut per a incloure la circumscripció única

L’objectiu de Ciutadans d’incloure la circumscripció única al País Valencià s’ha vist enfortida després de l’anunci que ha fet aquest dilluns Compromís. Així, la coalició valencianista ha avançat que signarà el text perquè s’inicie la modificació de l’article 42 de l’Estatut, procediment que s’ha d’engegar per a fer realitat la proposta del partit taronja. Segons ha explicat el síndic de Compromís, Fran Ferri, aquest dilluns a les Corts després de la Junta de Síndics, aquest mateix matí ha mantingut una conversa amb la portaveu de Ciutadans, Mari Carmen Sánchez, i tots dos han acordat registrar al llarg d’aquesta setmana la proposta de modificació de la norma autonòmica fonamental.

La notícia donada per Ferri ha sorprés els periodistes perquè uns minuts abans havien comparegut els diputats de Ciutadans Juan Córdoba i Toni Subiela indicant que no tenien constància de cap novetat respecte a aquesta qüestió.

El partit liderat per Albert Rivera va intentar registrar fa uns dies aquesta iniciativa a les Corts però no va ser possible atés que els lletrats de la cambra valenciana li van recordar que es necessitaven almenys dues signatures. Ara, amb el suport de Compromís, la reforma de l’Estatut inicia un camí els obstacles del qual fan pronosticar que segurament no estiga aprovada aquesta legislatura perquè ha de comptar primer amb el vistiplau del Congrés dels Diputats. Per al pròxim ple de les Corts, que tindrà lloc els dies 16 i 17 d’octubre, aquest assumpte es queda fora de l’ordre del dia, així que previsiblement es debatrà en el següent.

Malgrat que Compromís s’ha decantat per donar suport a Ciutadans, esperen que aquestos també donen un ‘sí’ a la nova llei electoral valenciana. “Demane que voten a favor i que deixen de buscar excuses”, ha manifestat el diputat Ferri.

“Em molesta el postureig”

El portaveu dels socialistes, Manolo Mata, ha volgut deixar clar que també estan a favor de la circumscripció única i que també firmaran la iniciativa però ha reconegut que li “molesta el postureig”. En aquest sentit, Mata ha vist en l’actuació de Compromís un intent de ser “un ‘bienqueda'” i ha assenyalat que la reforma de l’Estatut és un “assumpte extraordinàriament seriós” i que no es pot resoldre en un obrir i tancar d’ulls. El síndic del PSPV ha assegurat que mentre la reforma de l’Estatut fa camí, Ciutadans donant suport a la nova normativa electoral pot complir amb una reivindicació que tenia al seu programa electoral: la reducció de la barrera electoral del 3 al 5%.

Comparteix

Icona de pantalla completa