Diari La Veu del País Valencià
Més de 50 entitats socials denuncien una campanya d’agressions racistes a València

Un total de 56 entitats socials que treballen amb col·lectius vulnerables han signat aquest divendres al matí un manifest en què denuncien una campanya d’agressions racistes i xenòfobes contra immigrants a València. Aquestes organitzacions han parlat d'”almenys huit atacs neonazis” contra les seues seus durant els mesos de juliol i agost, després de l’arribada de l’Aquarius.

Segons han explicat alguns dels portaveus en roda de premsa, les entitats afectades són associacions en defensa dels drets dels migrants, centres religiosos i acadèmics i formacions polítiques i culturals que faciliten l’acolliment i la integració, informa en un comunicat la Fundació Cepaim per la convivència i la cohesió social.

El primer cap de setmana de juliol, la placa de la Comissió d’Ajuda al Refugiat del País Valencià (CEAR-PV) va aparéixer “ratllada amb un esprai de color negre”. També van patir pintades a mitjan juliol la Facultat de Psicologia, amb la frase ‘Arriba España, abajo inmigración’, la seu de Lambda i l’Octubre Centre de Cultura Contemporània de València.

La matinada del 26 de juliol, expliquen que “la Gran Mesquita de València va ser embrutada amb pintades i cartells amb missatges racistes i islamòfobs”. “En llocs ben visibles van penjar un cartell amb la llegenda ‘Stop Islam. Stop Jews’ i van estampar grafits amb simbologia nazi i xenòfoba. “L’esvàstica i la creu solar acompanyaven textos contra els ‘moros'”, han assenyalat les associacions. En el reixat d’accés a la mesquita “van penjar despulles d’un porc amb una evident intenció ofensiva i amenaçadora contra la comunitat musulmana” i, aquella mateixa nit, “van ser tacats amb simbologia nazi els jardins del MuVim i la seu de Compromís a València“. Segons les plataformes, la Policia va identificar diverses persones amb pots de pintura en els voltants i diverses càmeres de seguretat van gravar els atacs, per la qual cosa “els presumptes autors d’aquests actes vandàlics d’odi estarien ja identificats”.

A finals de juliol, “l’associació València Acull va ser atacada dues vegades en la mateixa setmana: el dia 30 van ser tapats els cartells de l’entrada amb els insults ‘mafia’, ‘mierda’ i ‘demás basura’, i el 3 d’agost la façana va aparéixer coberta amb quatre creus nazis de gran grandària”.

“Criminalització de la immigració i les minories ètniques”

Des de les organitzacions afectades adverteixen que aquest tipus d’accions racistes i xenòfobes no són noves, però ara es produeixen en “un context de creixent criminalització de la immigració i les minories ètniques que afavoreix la violència directa contra les persones”. “Aquestos grups neonazis alimenten l’odi i la por, sentint-se emparats per a actuar pel discurs d’alguns mitjans i polítics que presenten les arribades d’immigrants i persones refugiades com una invasió que amenaça la nostra cultura i benestar”, subratllen, per a insistir que no són fets aïllats ni els seus autors actuen a títol personal.

De fet, creuen que es tracta d'”una campanya planificada per grups ultradretans organitzats, amb l’objectiu de contribuir a crear la sensació que existeix un clam popular contra les persones migrants i altres grups vulnerables”. A parer seu, “no només tracten d’intimidar i deslegitimar el treball, sinó que van creant un ambient propici per a justificar noves i més violentes agressions”.

També adverteixen que “la impunitat en què queden la majoria de les seues accions és un al·licient per a repetir-les”. “Si ofenen amb les seues pintades i no passa res, el pas següent és l’atac directe a qui són objecte del seu odi”, lamenten, i insisteixen que “el racisme i la xenofòbia estan en auge, i la societat valenciana no és una excepció”.

Les plataformes remaquen que “aquestes manifestacions de racisme i intolerància persistents estan sent reforçades en els últims mesos per les accions de grups organitzats que pretenen normalitzar l’odi al diferent”. “Enfront de la solidària resposta de València a les persones refugiades arribades en l’Aquarius en juny, Espanya 2000 va engegar una campanya de rebot a l’acolliment”, denuncien. També “activistes del grup neofeixista francés Génération Identitaire es van desplaçar a València, però van ser interceptats per la Policia als voltants del port quan intentaven accedir a la zona de recepció del vaixell”.

Reforçar les estratègies

Davant aquest tipus de casos, les plataformes reafirmen la seua decisió “per la convivència, la comunicació i la relació positiva entre les persones amb diferents valors culturals que conformem la societat valenciana”. Per a això, exigeixen a les administracions local, valenciana i estatal un increment de les mesures de prevenció, l’esclariment de les agressions per a evitar que es repetisquen i l’impuls de campanyes que mostren la realitat dels grups vulnerables, així com treballar en estratègies amb els cossos policials.

Sota aquest prisma, fan una crida perquè les polítiques “facen comprendre a tota la ciutadania que la principal amenaça a l’estat de dret, la democràcia, la convivència, la cohesió i la pau social no són, com cada vegada creu més gent, els immigrants, les minories ètniques i altres grups de població, sinó el racisme i la xenofòbia”.

Comparteix

Icona de pantalla completa