Diari La Veu del País Valencià
JxCat i ERC arriben a un acord sobre els vots dels diputats suspesos per Llarena

JxCat i ERC han tancat un acord perquè els quatre diputats suspesos pel jutge del Suprem Pablo Llarena, i que no havien designat cap substitut –és a dir, Carles Puigdemont, Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull–, ratifiquen la seua delegació de vot. Així ho han confirmat des dels dos grups implicats així com fonts properes al president del Parlament, Roger Torrent, aquest dijous a la vesprada, després d’una reunió al màxim nivell de quasi quatre hores.

Des de JxCat insisteixen que no es tracta de fer arribar noves peticions sinó que ratifiquen el document que havia presentat aquest dijous al matí el portaveu, Albert Batet, per tal que ell puga votar pels quatre diputats. Així, Puigdemont, Sànchez, Turull i Rull reiteraran els escrits de delegació de vot registrats en maig, així com la votació del ple d’aquest dimarts, que va rebutjar la suspensió dels diputats afectats.

Es tracta, doncs, de la fórmula que havia exigit Torrent aquest dijous al matí, que reclamava que els diputats implicats concretaren que deleguen el vot en Batet, amb la firma de tots quatre. En la reunió d’alt nivell, celebrada al despatx que té el president del govern català al Parlament, hi han assistit Quim Torra; el vicepresident de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès; la consellera de Presidència, Elsa Artadi; el conseller d’Exteriors, Ernest Maragall; el president d’ERC al Parlament, Sergi Sabrià; Batet, i el vicepresident primer del Parlament, Josep Costa.

JxCat havia presentat un escrit aquest dijous al matí signat per Batet que informava que es continuaria exercint la delegació de vot dels diputats que estan a la presó o a l’estranger. Segons JxCat, la votació d’aquest dimarts per a superar la suspensió dels diputats permet que continuen delegant el vot perquè el ple va rebutjar la suspensió.

Torrent, però, havia demanat que aquest escrit estiguera signat pels diputats afectats i no pel portaveu del grup. El president del Parlament ha donat una hora a JxCat perquè canvie l’escrit i ha assegurat que encara que no canvie d’opinió se celebraran les votacions del debat de política general sense comptabilitzar el vot dels quatre diputats de JxCat afectats. ERC, en canvi, ja va presentar un escrit designant els drets dels diputats Oriol Junqueras i Raül Romeva en Sabrià en aplicació del segon punt de l’acord aprovat pel ple del Parlament.

El debat de política general s’havia de reprendre al migdia però la sessió continua suspesa fins a nou avís. Encara hi ha pendents una reunió de la Junta de Portaveus i la Mesa.

Comparteix

Icona de pantalla completa