Diari La Veu del País Valencià
Ciutadans torna a pujar al carro de la nova llei electoral proposant una reforma quimèrica de l’Estatut

El colp de porta que va donar Ciutadans a la nova llei electoral valenciana unes setmanes enrere va provocar que els impulsors d’aquesta normativa, l’esquerra valenciana, donaren per perdut aquest assumpte, atés que necessitaven els vots de la formació taronja per a fer-la realitat. Tanmateix, de manera insospitada, aquest dijous el partit encapçalat per Mari Carmen Sánchez en un desdejuni amb els mitjans va rescatar la reforma electoral i va apuntar a una opció no barallada pel Botànic a causa de les complicacions i la lentitud que comporta: reformar l’Estatut per a poder incloure la circumscripció única.

Tot i que Ciutadans sempre havia justificat el seu ‘no’ a la nova normativa perquè entre les mesures de la nova reforma electoral no es trobava la inclusió de la circumscripció única, ara ha volgut deixar el seu segell de manera més ferma per a no quedar-se despenjat d’una reivindicació que sempre han fet seua i que, a més, contenien al seu programa electoral. Aquest contraatac a corre-cuita del partit d’Albert Rivera encaixa en un ambient en què ja es respira precampanya electoral on totes les formacions ja han començat a jugar les seues cartes.

El que proposen és doncs una reforma exprés del marc legal valencià perquè la circumscripció única s’incloga en les properes eleccions del mes de maig i d’aquesta manera garantir “una proporcionalitat més justa de vots”. Aquest és el requisit que demanen al Botànic per a fer possible que la nova llei electoral valenciana entre en vigor i regule els pròxims comicis amb aspectes com ara la reducció de la barrera del 5 al 3%, llistes desbloquejades, primàries obertes, debats obligatoris en hores de màxima audiència en À Punt i facilitar el vot als residents a l’estranger.

Els entrebancs

Les possibilitats que la proposició de llei de Ciutadans prospere són molt baixes, atés que el camí per a poder canviar en aquest cas, l’article 24 de l’Estatut, està replet d’entrebancs. De moment, la formació no ha pogut ni tan sols registrar la proposició perquè calen dues signatures perquè es puga tramitar, tal com han explicat els lletrats de les Corts. Fonts consultades del partit per aquest mitjà han confirmat que es troben en “procés de negociació” amb la resta de formacions per tal d’aconseguir la firma que necessiten.

Un segon obstacle que han de superar és el vistiplau del Congrés dels Diputats, tenint en compte que es poguera incorporar en algun ple de les Corts prèviament. Encara que el seu grup a Madrid ja els han ratificat el seu ‘sí’, ningú els garanteix que aquesta reforma estiga engegada abans del mes de març, mes en què es dissol el parlament valencià.

La postura del Botànic

La postura dels tres socis del Botànic (PSPV, Compromís i Podem) respecte a aquesta discussió sempre s’ha mantingut intacta: a favor d’incloure la circumscripció única però en contra de posposar l’aprovació de la nova llei electoral valenciana, que permetria posar fi a un dels aspectes més criticats de l’actual normativa: el 5% de la barrera electoral que les passades eleccions va deixar fora de les Corts Esquerra Unida del País Valencià (EUPV).

El síndic dels socialistes, Manolo Mata, en declaracions a Diari la Veu, titlla aquesta actuació de Ciutadans de “postureig” perquè assenyala que jurídicament la reforma del marc legal comporta uns tràmits que requereixen un període de temps llarg. En els mateixos termes valora el diputat de Podem, Antonio Montiel, la iniciativa del partit taronja: “Que vinculen el seu suport a la llei electoral al fet que s’aprove la reforma de l’Estatut és irreal”.

Des de Compromís reben aquesta notícia amb més optimisme que els seus dos socis de govern. “Li donem la benvinguda i espere que açò signifique que donaran suport a la llei electoral”, va indicar el síndic de la coalició valenciana, Fran Ferri, que a més, va incidir que aquesta reforma de la llei seria “la més avançada de l’Estat” en matèria electoral.

Comparteix

Icona de pantalla completa