Diari La Veu del País Valencià
Morella acull del 25 al 27 d’octubre el quart congrés de l’Associació de Municipis de Muntanya

Morella acollirà entre el 25 d’octubre i el 27 d’octubre el IV Congrés d’esMontañas, l’Associació de Municipis de Muntanya. Aquestes jornades reuniran representants de diverses localitats per a debatre sobre el paper de la bioeconomia forestal en l’amortiment dels desequilibris demogràfics i del canvi climàtic. El congrés, que planteja sis blocs de debat i reflexió al voltant d’aquestes qüestions, està adreçat tant a alcaldes i representants públics de municipis de muntanya com a persones vinculades a la gestió, la investigació o el desenvolupament de les àrees de muntanya així com a les persones interessades en aquesta temàtica.

Aquest esdeveniment està organitzat amb la col·laboració de la Generalitat Valenciana, l’Ajuntament de Morella i l’Associació de Municipis Forestals de la Comunitat Valenciana. L’alcalde de Morella, Rhamsés Ripollés, ha destacat “la importància de posar en valor el nostre patrimoni natural així com el seu ús i els diferents problemes que l’afecten en l’actualitat, com és el cas del canvi climàtic”. L’edil ha explicat que “a través d’esMontañas volem reivindicar les necessitats dels municipis i promoure millores que faciliten la vida dels seus habitants”.

Rhamsés també ha comentat que “hi ha problemes com el despoblament de les zones rurals i el canvi climàtic que seran els temes principals del congrés en els diferents debats”. Des del consistori recorden que Morella és “un dels pobles fundadors d’aquesta entitat que està en creixement i que busca reivindicar el que ens pertoca als municipis de muntanya i els canvis legislatius per a afavorir l’economia i la població del món rural”.

L’Associació de Municipis de Muntanya va nàixer en 2013 per iniciativa d’un grup d’alcaldes de localitats amb aquestes característiques. Així, esMontañas pretén ser un instrument al servei dels pobles per a posar en valor aquestes zones, defendre les seues reivindicacions i convertir-se en un referent social i econòmic. Actualment compta amb 274 municipis i quatre diputacions provincials.

Tres dies d’activitats

L’esdeveniment comença el dijous 25 d’octubre amb l’assemblea general d’esMontañas a les 17.30h. A les 19.00h es presenten els resultats del projecte Sost-Montañas – Fundación Biodiversidad. L’acte d’inauguració serà a les 19.30h i a les 20.00h començarà la conferència inaugural, ‘Efectes de la falta de gestió forestal sostenible en la despoblació rural: bioeconomia com a oportunitat’, a càrrec d’Eduardo Rojas Briales.

El congrés continua el divendres 26 d’octubre a les 9.30h amb la taula de debat ‘La despoblació del territori forestal’; a les 11.30h, ‘Reptes del canvi climàtic en espais rurals i en espais urbans’, i a les 16.00h, ‘Productes forestals no fusters’. La jornada acabarà amb la taula redona ‘Els reptes de la muntanya colombiana i el projecte muntanyes solidàries’.

Finalment, el dissabte 27 d’octubre a les 9.30h hi haurà una taula redona amb el títol ‘Les diputacions provincials davant dels reptes de la ruralitat’.

Comparteix

Icona de pantalla completa