Diari La Veu del País Valencià
Puig arranca un compromís a Sánchez que depén d’altres

Bones sensacions en el viatge de tornada de Madrid. El president de la Generalitat, Ximo Puig, i el seu equip no amagaven aquest dimecres de tornada a València la seua satisfacció pel resultat de la reunió mantinguda a la Moncloa amb el president del govern espanyol Pedro Sánchez. Una trobada que va deixar una sèrie de compromisos, alguns a curt termini, que permetran al cap del Consell, primer, i al govern del Botànic, després, defensar el canvi de tarannà de l’executiu estatal envers el País Valencià des del canvi d’inquilí a la Moncloa.

El principal motiu de satisfacció va ser la promesa de Sánchez de millorar les inversions de l’Estat al País Valencià. Segons va explicar Puig, que va ser l’únic que va comparéixer en roda de premsa després de la primera trobada oficial entre tots dos presidents, el projecte de llei de Pressupostos Generals de l’Estat (PGE) de 2019 que el govern Sánchez remetrà al Congrés preveurà el 10% del total d’inversions per a infraestructures valencianes.

Sánchez va acceptar la petició del Consell d’equiparar el nivell inversor de l’Estat al pes de la població valenciana en el conjunt de l’Estat. Amb tot, aquest compromís queda pendent de fer-se efectiu si finalment Sánchez aconsegueix aprovar els comptes de 2019. En aquest sentit, Puig va assegurar que havia vist un Pedro Sánchez “decidit” a esgotar la legislatura i aportar “estabilitat” a la governabilitat de l’Estat.

En matèria econòmica, el de les inversions és l’únic compromís que es va donar per segur sempre que s’aconseguisca aprovar els PGE de 2019 i no s’avancen eleccions. Sobre el finançament i el deute, bones paraules però cap compromís definit. Sobre el primer d’aquestos aspectes, Sánchez va traslladar al cap del Consell la voluntat de “fer tot el possible” per a aprovar un nou model. Puig és conscient de la dificultat per a fer-ho a curt termini, atés que es tracta d’una llei que hauria de validar el Congrés.

Per aquesta raó, el president valencià va proposar a Sánchez engegar mesures transitòries que pal·lien la manca de finançament per a cobrir les despeses bàsiques. Puig va proposar la creació d’un fons de compensació que permeta al Consell finançar més i millor els serveis públics, com ara la dependència o els copagaments. Sánchez es va comprometre a “estudiar” a través del Ministeri d’Hisenda.

Sobre la tercera pota que llasta el motor financer de la Generalitat, el deute públic, Sánchez va prendre nota per a donar una resposta una vegada estudiada la proposta del Consell. Puig, com ja va fer amb el govern del Partit Popular, va plantejar al president espanyol la mutualització del deute generat pels diferents Fons de Liquiditat Autonòmics (FLA) atorgats a la Generalitat per a poder cobrir els serveis públics fonamentals i la reconversió del deute de curt i mig termini a llarg termini .

Canvi d’actitud

Puig va fer notar la bona sintonia amb el president Sánchez –amb qui orgànicament va estar enfrontat en donar suport a Susana Díaz– i el canvi d’actitud del govern espanyol, que ara s’ha convertit “en un aliat de la Comunitat Valenciana”. Mostra de la nova relació Estat-Generalitat serà la presència del president del govern espanyol en l’acte institucional del 9 d’Octubre. Serà la primera vegada que algú que ostenta aquest càrrec participe en la diada.

En aquest canvi d’actitud, Puig també va emmarcar la intenció del govern espanyol de desistir de tots els conflictes plantejats pel govern de Mariano Rajoy respecte a les lleis valencianes. De fet, algunes comissions bilaterals ja s’han tancat després de validar la normativa valenciana, com és el cas dels horaris comercials. Preguntat sobre el futur de la bilateral sobre el plurilingüisme, Puig va assegurar que el govern de Sánchez dóna suport a la política educativa i lingüística del Consell assenyalant que la bilateral oberta pel ministre Íñigo Méndez de Vigo seguirà el mateix camí que la dels horaris comercials.

Dependència

En l’àmbit social, Sánchez va traslladar en la reunió la seua intenció de donar un impuls al finançament de la llei de dependència, que actualment recau principalment en les autonomies. Així, el compromís del govern espanyol és anar incrementant la seua aportació, que ara com ara és del 12%, fins al 50%, que és el que marca la llei aprovada pel govern del socialista José Luis Rodríguez Zapatero. Aquest anunci va agradar la vicepresidenta i consellera de Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, que, a falta de conéixer els detalls dels compromisos, va dir que “de moment la música sona bé”.

En matèria hídrica, el cap del Consell va incidir en la necessitat d’un pacte sobre l’aigua i, encara que va indicar que el transvasament Tajo-Segura està “assegurat” per llei, va avançar la necessitat de treballar en un acord estatal que garantisca “l’aigua per a sempre i per a tothom”. En aquest sentit, Sánchez li va comunicar que s’augmentarà la capacitat de les dessaladores i en novembre la planta de Torrevella incrementarà el volum d’aigua depurada.

En matèria d’infraestructures, als anuncis fets pel Ministeri de Foment la passada setmana pel que fa a les freqüències dels serveis de Rodalia entre Castelló-Vinaròs i Alacant-Elda-Villena, Sánchez va mostrar la predisposició del govern espanyol de declarar servei públic la línia aèria Castelló-Madrid, la qual cosa comportarà que l’aeroport ubicat a Vilanova d’Alcolea siga “realment operatiu” i “isca de l’ostracisme”. Pel que fa a Alacant, Sánchez li va manifestar la disposició de l’executiu estatal a participar a través del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats en el projecte per a crear un Centre d’Estudis de l’Envelliment.

La bona predisposició del govern de Pedro Sánchez a estudiar les propostes traslladades pel Consell va satisfer el president Puig, que considera satisfactòria i productiva la reunió. Ara bé, tot açò, des de les inversions territorialitzades al finançament de la dependència passant per les mesures transitòries per a pal·liar l’infrafinançament valencià, depenen de si Sánchez aconsegueix suports per a traure endavant els comptes de 2019 i de si avança eleccions o no per a convertir-se en una realitat o quedar en paper mullat.

Comparteix

Icona de pantalla completa