Diari La Veu del País Valencià
L’economia valenciana desaccelera el seu creixement respecte a 2017

La desacceleració de l’economia mundial també afecta el País Valencià. BBVA Research preveu que el PIB del País Valencià continue creixent a un ritme sòlid del 2,7% en 2018 per a desaccelerar-se progressivament fins al 2,3% en 2019. Així ho indica el Servei d’Estudis del BBVA en el seu últim informe ‘Situación Comunitat Valenciana’, presentat aquest dimecres pel responsable d’Anàlisi Macroeconòmica de BBVA Research, Rafael Doménech, i David Conde, director de la Territorial Est del BBVA. Si es compliren aquestes previsions, podrien crear-se entorn de 110.000 noves ocupacions entre el final de 2017 i el de 2019 i la taxa d’atur es reduiria fins al 12,6%.

Així ho ha explicat aquest dimecres Rafael Doménech, que ha assenyalat que, tot i que el creixement econòmic continua, l’increment del PIB va més lent que en anys anteriors ja que en 2017 es va creixer al 3,2%. Ara, els indicadors per al tercer trimestre de 2018 apunten a un increment del PIB del País Valencià del 2,7% per al conjunt de 2018.

Segons BBVA Research, el bon comportament de la inversió compensa el menor creixement del consum privat i del turisme. Així, la inversió en equip i no residencial s’ha accelerat en el que va d’any i la construcció residencial també manté el seu dinamisme, encara que aquest comportament no s’ha traslladat encara a un augment dels preus de l’habitatge. També el sector públic ha aprofitat la recuperació econòmica per a impulsar tant la despesa com la inversió.

No obstant això, BBVA Research assenyala que el consum privat ha començat a mostrar símptomes de desacceleració a causa del progressiu esgotament dels factors que van espentar la demanda domèstica en els últims anys. Consideren que durant la crisi econòmica la despesa es va ajustar i que amb l’inici de la recuperació la demanda estancada va eixir. Això va donar unes taxes de consum insostenibles, que ara són més realistes.

També han assenyalat que el sector turístic està experimentant creixements menors que l’any passat. En aquest sentit han assenyalat que el creixement dels darrers anys es devia a l’arribada de turistes “prestats” de territoris en conflicte com Tunísia, Egipte o Turquia. A això s’afegeix el fre en les exportacions no energètiques a causa de la caiguda en el sector automobilístic, en particular cap al Regne Unit a causa del Brèxit. Tot i això, encara que el mercat laboral s’està desaccelerant lleument, es manté molt dinàmic, amb una taxa de creixement internanual de l’afiliació a la Seguretat Social del 3,4% el mes de setembre.

També influeixen en la desacceleració la “fragmentació política” espanyola. “L’elevada incertesa quant a la política fiscal per a 2019 o sobre si hi haurà Pressupostos Generals de l’Estat” així com sobre la capacitat per a dur a terme les reformes econòmiques pendents condiciona les perspectives, ha subratllat Doménech. També s’han referit a la “incertesa” per la situació a Catalunya, que, segons ha precisat, té un impacte negatiu acumulat al País Valencià que li fa caure tres dècimes el seu creixement del PIB. En lloc de tancar l’any amb un increment del PIB del 2,7% podria tancar-lo amb un 3%, si la situació en Catalunya fóra diferent, segons han explicat.

110.000 ocupacions noves

BBVA Research preveu que, si es compleix l’escenari plantejat per a l’economia valenciana i es manté el creixement, el territori podria completar sis anys amb un creixement anual mitjà del 2,8%, cinc dècimes per damunt del creixement mitjà des de 1981. En aquest context, entre el final de 2017 i el de 2019 s’espera que es puguen crear uns 110.000 llocs de treball i reduir la taxa d’atur fins al 12,6%, 3 punts percentuals per damunt del nivell precrisi. Encara que al final del bienni es vaja a recuperar el nivell de PIB absolut i per capita previ a la crisi, l’ocupació es trobarà encara uns 6 punts percentuals per davall del màxim aconseguit en l’anterior època expansiva.

Tot i les perspectives de creixement per al País Valencià, BBVA Research ha insistit que s’ha de combatre la desacceleració. En aquest sentit, destaquen la necessitat de continuar incidint en polítiques que ajuden a reduir més ràpidament la taxa de desocupació i la temporalitat i a incrementar la productivitat. Així, és necessari aprofitar les oportunitats de la revolució digital, amb polítiques que suavitzen la transició, reduisquen els costos i potencien els beneficis. Per a això, cal continuar impulsant la millora del capital humà, l’atracció de talent, la ràpida adopció de noves tecnologies en el sector privat i públic i l’increment de la grandària mitjana de les empreses.

Comparteix

Icona de pantalla completa