Diari La Veu del País Valencià
El xicotet comerç denuncia una saturació comercial que anirà a més amb Intu Mediterrani

La patronal del xicotet comerç del País Valencià, Confecomerç –formada per Covaco i Fecoval–, ha alertat aquest dimecres de la saturació comercial que pateix el territori comercial i que anirà a més si el projecte d’Intu Mediterrani és finalment una realitat. Dubten dels beneficis que un macrocentre comercial de les característistiques d’Intu Mediterrani pot tindre i asseguren que no existeix una demanda real de centres com aquest.

Així ho han exposat aquest dimecres en roda de premsa el president de la patronal del comerç de la Comunitat Valenciana, Cipriano Cortés, i el vicepresident, Rafael Torres. Des de Confecomerç CV, que representa huit de cada deu pimes, micropimes i autònoms del comerç valencià, han lamentat que el sector del comerç, “que és el segon o el tercer sector” en importància al País Valencià, no estiga tan regulat com altres.

En aquest sentit han rebutjat “grans projectes que vindran a desbaratar” el sector, com Intu Mediterrani, que convertiria a València i la seua àrea metropolitana en líder en “saturació comercial”, tindria un impacte ambiental “descomunal” i generaria una ocupació que “es perdrà en altres zones”. Més enllà de l’impacte que puga tindre en la zona protegida de Les Moles, els representants de Confecomerç han assenyalat que saturaran “encara més” la carretera d’Ademús i que obligaran els valencians “a pagar més carrils” en eixa via. Des del seu punt de vista, com que caldrà utilitzar el cotxe per a anar-hi, la contaminació i la saturació de les carreteres augmentarà notablement.

El president i vicepresident de Confecomerç han posat en relleu que en “moltes ciutats” ja han arribat a la “saturació comercial” que marcava la previsió del Pla d’Acció Territorial Sectorial del Comerç de la Comunitat Valenciana (Patsecova) com a màxim per a 2020 en funció de criteris de població, densitat comercial i superfície, entre uns altres. Així, han destacat que a Catalunya la superfície llogable comercial bruta (SAB) és de 287 metres quadrats per cada 1.000 habitants, mentre que al País Valencià és de 384 i supera a més en un terç la mitjana estatal. A més, han assenyalat que amb Intu Mediterrani “malauradament” és superarà la superfície relativa de Madrid, que arriba als 500 metres quadrats.

Així mateix, han ressaltat que a València i la seua àrea metropolitana el Patsecova va establir en 904.400 metres quadrats la superfície comercial l’any 2012, mentre que des de Confercomerç estimen que en 2018 ja se supera el milió de metres quadrats. Referent a això, han apuntat que aquest Pla d’Acció Territorial Sectorial del Comerç establia un màxim que no s’havia de superar per a l’any 2020 d’1.035.000 metres. “Sols amb Intu Mediterrani” el País Valencià es convertirà en “líder d’Espanya en superfície comercial”.

Comparteix

Icona de pantalla completa