Diari La Veu del País Valencià
Puig mou fitxa i pacta amb Gaspar coordinar competències amb la Diputació de València

Després d’unes setmanes en què el buidatge de les diputacions es trobava enmig de l’actualitat amb les propostes de Compromís i Podem, aquest dimarts els socialistes han mogut fitxa. En una reunió mantinguda entre el president de la Generalitat, Ximo Puig, i el president de la Diputació de València, Toni Gaspar, han acordat “coordinar competències” entre ambdues institucions per a “superar les ineficiències” i avançar cap a “una major complementarietat”.

Aquestos objectius es duran a terme a través de dues comissions que s’engeguen “de manera immediata”, tal com ha informat Puig en una roda de premsa posterior a la trobada amb el socialista Gaspar. Una d’elles és bilateral de caràcter estructural i debatrà al voltant de les transferències de les competències de la Diputació a la Generalitat. La segona comissió mixta pretén estudiar com el pressupost de 2019 es pot gestionar “al màxim” perquè tampoc hi haja duplicitats”.

Gaspar, per la seua part, ha volgut deixar clar que aquesta decisió no implica situar-se en una “posició concreta” perquè considera que les institucions han d’estar al “servei de les persones”. “Els diners no tenen ni color polític ni color d’institucions. Estem treballant perquè aquelles competències que puga fer millor la Generalitat, les assumisca”, ha destacat.

Malgrat aquest acord, Puig no ha reconegut que es tracta d’un primer pas cap al buidatge de les competències de les corporacions provincials, sinó que són qüestions que també estan recollides en la legislació valenciana en matèries com ara sanitat o educació. Així mateix, el cap del Consell ha assegurat que la seua postura respecte al rol de les diputacions no ha canviat, atés que ja ho va intentar a través de la llei de coordinació d’aquestes institucions que va ser derogada pels tribunals.

“Pensem clarament que les diputacions han d’adaptar-se al nou moment fins que es produïsca la reforma constitucional en què cada autonomia decideix si vol o no diputacions”, ha explicat Puig.

Comparteix

Icona de pantalla completa