Diari La Veu del País Valencià
Música, teatre, dansa, gastronomia i palaus oberts per a celebrar el 9 d’Octubre

Aquest dilluns, 1 d’octubre, comencen els actes de celebració del 9 d’Octubre, que enguany té una programació amb més de cinquanta esdeveniments relacionats amb la música, el teatre, la gastronomia i la tradició i que, per primera vegada, inclouen cites destacades fora del territori. En la programació del 9 d’Octubre de 2018 destaca especialment l’elecció de la música en directe, amb un ampli programa de concerts de grups valencians, als quals se sumen les tradicionals jornades de portes obertes al Palau, mostres de cuina valenciana i representacions d’obres teatrals.

Els actes festius comencen aquest dilluns, amb una actuació de Taiat Dansa al pati gòtic del Palau de la Generalitat, d’entrada gratuïta i lliure fins a completar l’aforament. El mateix dia, el Palau oferirà la primera de les nou jornades de portes obertes a visitants, així com visites guiades per a col·legis i associacions.

La programació continua dimarts, 2 d’octubre, amb el concert infantil Gigatrin, també al pati gòtic del Palau de la Generalitat. El mateix espai acollirà dimecres, dia 3, l’actuació musical dels valencians Júlia. A Madrid, una ofrena i un acte institucional convidaran els valencians residents fora del territori a participar de la festa.

Dijous, dia 4, serà el torn de la literatura i la poesia, amb la lectura poètica ‘Versos al Palau’, a València i la presentació del llibre El Castell Vell de Castelló de la Plana. Recuperant el patrimoni, reconstruint la història, de Pablo García Borja i Joan Enric Palmer Broch, al Museu de la Ciutat de Castelló.

La gastronomia valenciana tindrà protagonisme divendres, dia 5, i el cap de setmana del 6 i 7 d’octubre, amb la instal·lació, per part del Consell Regulador D.O. Xufa de València, de gastronetes a la porta del Palau de la Generalitat per a acostar la cuina valenciana a la ciutadania. En elles, es podran degustar productes propis de la mocadorà i orxata.

A més, la música continuarà divendres, dia 5, amb una actuació de Dani Miquel a Alacant, adreçada als més xicotets. A València, els aficionats a la música clàssica podran gaudir, a la vesprada, del concert anual del Cor de la Generalitat Valenciana i de l’Orquestra de València, que se celebrarà al Palau de la Música. La mateixa vesprada, el pati gòtic del Palau serà l’escenari de l’actuació de la banda valenciana La Plata. A aquesta programació musical, se suma un Correllengua a Castelló, que recorrerà el centre històric de la capital de la Plana amb muixerangues i grups de dansa castellonencs.

Nou palaus oberts i rutes turístiques

El cap de setmana anterior a 9 d’Octubre, la Generalitat ha recuperat la iniciativa ‘9 palaus per al 9 d’Octubre’, per la qual el Palau de la Generalitat, el Palau dels Borgia (Corts Valencianes), el Palau de la Batllia, el Palau del Marqués de la Scala, el Palau dels Català de Valeriola, el Palau del Marqués de Malferit, el Palau dels Mercader, el Palau d’en Bou i el Palau del Marqués de Campo obriran les portes als visitants. Al voltant d’aquestos palaus, a més, tindran lloc durant les dues jornades rutes turístiques pel centre històric de València, que eixiran cada hora des de la porta del Palau de la Generalitat.

Tradició més innovació

Dissabte al migdia, les tres capitals valencianes viuran la tradicional entrada de bandes de música que, durant tot el cap de setmana, estaran acompanyades d’actuacions musicals pels voltants del Palau de la Generalitat a càrrec d’un grup de vent i un altre de corda de la Jove Orquestra de la Generalitat Valenciana.

La programació es completa dissabte amb teatre infantil a Alacant, la representació de les ‘Ambaixades de la conquesta’ a València i un correfoc que partirà de les Torres de Quart. A més, tradició i innovació s’uniran en el videomapping que, per tercer any consecutiu, es projectarà sobre la façana de la Torre Vella del Palau de la Generalitat.

Diumenge, Dani Miquel i Els Biters d’À Punt encetaran una jornada festiva que inclou actes de Moros i Cristians a València. Dilluns, vespra del 9 d’Octubre, tindrà lloc la lectura del Tirant lo Blanch al Palau de la Generalitat.

Pirotècnia i un homenatge als festivals per a donar pas al 9 d’Octubre

La nit del dia 8 acabarà amb un concert homenatge als festivals a càrrec dels valencians Modelo de Respuesta Polar, Polock i Mendienta DJ a la plaça Manises de València, mentre que a la plaça de l’Ajuntament tindrà lloc una mostra de balls, música i cançons valencianes.

A mitjanit, tres castells de focs artificials disparats a València, Castelló i Alacant donaran pas a la diada, en la qual no faltarà el lliurament de la Senyera, la processó cívica i la tradicional entrada de moros i cristians a València.

La festa arriba a Brussel·les i a Madrid

Per la seua banda, la Representació Permanent d’Espanya davant la Unió Europea, amb seu a Brussel·les, acollirà el dia 10 d’octubre un acte de promoció del patrimoni immaterial de la humanitat valencià, reconegut per la Unesco. El dia 12, a més, una mostra de torrons d’Alacant presentarà la gastronomia valenciana a l’exterior.

La Generalitat també portarà enguany les celebracions del 9 d’Octubre a Madrid, amb la celebració d’actes com la presentació dels premis Rei Jaume I l’1 d’octubre, recepcions per als valencians residents en la capital el 2 d’octubre, exposicions sobre el patrimoni valencià i actes de promoció de turisme enològic el dia 3.

Així ho ha detallat el delegat del Consell per a la Unió Europea i Relacions Externes, Joan Calabuig, que ha manifestat que “el més important és que els valencians i valencianes residents a Madrid se senten partícips del que és la Comunitat en tots els seus vessants”.

“Volem que coneguen l’evolució de la Comunitat i compartir amb ells els nostres projectes de futur”, ha explicat Calabuig, que ha assenyalat que l’objectiu és reforçar la imatge valenciana “amb una quantitat d’activitats sense precedents fins ara”.

Comparteix

Icona de pantalla completa