Diari La Veu del País Valencià
Podemos proposa exhumar també Primo de Rivera i enderrocar la creu del Valle de los Caídos

La formació de Pablo Iglesias va presentar aquest divendres el seu projecte de futur per al Valle de los Caídos un cop siguen exhumades les restes del dictador Francisco Franco. El partit vol que s’enderroque la creu –símbol principal de l’espai que supera els 150 metres d’alçada– i també que es desenterren les restes del fundador de la Falange, José Antonio Primo de Rivera.

Podemos va més enllà i proposa usar la runa de l’enderroc per a crear un altre monument de “dignificació i respecte a les víctimes”. Així mateix, vol traure el control de la basílica a l’Església i donar-lo a Patrimoni Nacional. Tot plegat, per a fer d’aquest espai un lloc per a la “memòria democràtica” triant “dessacralitzar” el monument i retirar tota la simbologia franquista.

Responsables de la formació morada van presentar aquest divendres un estudi on es recullen les propostes per al futur del Valle de los Caídos. Podemos vol que es reconvertisca en un espai per a la “memòria democràtica” i advoquen per obrir un concurs públic a escala internacional per a materialitzar el projecte.

Ni símbols feixistes, ni lligams catòlics

La formació vol “desproveir” l’espai de simbologia feixista, incloent-hi la creu i l’espasa. Per tant, directament volen que es tombe aquesta gran creu i que la runa s’use per a fer un monument de “dignificació i respecte a les víctimes”. Consideren també que és “imprescindible” dessacralitzar l’espai i, per tant, volen revisar els acords de 1979 entre l’Estat i l’Església que atorgaven el control de la basílica als religiosos. Per a Podemos, no caldria eliminar la simbologia religiosa que actualment hi ha al recinte però sí atorgar el control a Patrimoni Nacional.

Podemos també vol que s’identifiquen totes les víctimes i que es distingisquen entre persones represaliades pel franquisme, els denominats “caiguts” en la Guerra Civil i aquells que van morir durant les jornades de treballs forçosos per a construir el monument.

La iniciativa del partit s’ha elaborat a partir d’un informe realitzat per diversos experts –amb incorporacions i contribucions d’organitzacions de la societat civil–, titulat ‘D’una vall de llàgrimes a una vall de la memòria. Bases per a un futur projecte per al Valle de los Caídos’.

De moment, el govern de Pedro Sánchez ha canviat de criteri sobre el futur de l’espai. Inicialment parlava d’un monument a la reconciliació però l’últim cop que s’hi va referir decantava per convertir-lo en un cementiri civil.

Comparteix

Icona de pantalla completa