Diari La Veu del País Valencià
La jutgessa va considerar incoherent la denúncia que la mare de les xiquetes va posar al parricida de Castelló

La titular del Jutjat de Violència sobre la Dona número 1 de Castelló va rebutjar un recurs de la mare de les dues xiquetes assassinades presumptament pel seu pare dimarts passat perquè s’havia denegat, mesos abans, la seua petició de protecció en advertir diverses incoherències tant en el seu relat com en les seues conductes cap al seu marit.

Així, en la interlocutòria del 6 d’abril a què ha tingut accés EFE, on la jutgessa argumenta per a justificar la seua decisió –avalada pel fiscal– que “el temor que diu sentir la denunciant cap a ell i per les seues filles no és coherent amb les seues conductes”, així com que el risc per a la dona “és valorat per les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat com a baix”.

La mare de les xiquetes va presentar una denúncia per amenaces el 24 de febrer en la qual deia que l’home, en una cafeteria de Castelló, l’havia amenaçada a matar tant a ella com a les dues menudes. El jutjat de guàrdia va celebrar una vista, segons el president de l’Audiència de Castelló, José Manuel Marco, en la qual ella va demanar “la suspensió del règim de visites” però el fiscal s’hi va oposar i “no va demanar ordre d’allunyament”.

El 27 de febrer, el Jutjat de Violència sobre la Dona va tornar a citar els afectats i en eixa ocasió el fiscal i la dona van sol·licitar una ordre de protecció d’allunyament de 250 metres, cosa que va denegar la jutgessa. La Fiscalia es va oposar al recurs de reforma que va presentar la dona davant eixa denegació i va demanar que es confirmara l’acte, la qual cosa finalment va fer la jutgessa en el seu escrit del 6 d’abril, on assenyala que en eixe moment processal la instrucció havia avançat i, després de requerir a la denunciant que aportara els enregistraments de les converses a les quals al·ludia en la seua denúncia, va afirmar que els indicis de criminalitat contra el marit eren “més aviat frèvols”.

La jutgessa afirma que d’expressions com “aleshores no faràs res, ja et pots anar acomiadant de les xiquetes”, “tu saps el que fas, ja estàs sentenciada” i “em carregaré el que més vols”, analitzades en el context dels enregistraments de les converses entre la dona i el seu marit, no pot apreciar-se que l’home “tractara d’intimidar a la seua esposa ni que ella se sentira amenaçada per les seues paraules”.

“Es tracta de converses llargues de 6, 29, 15,21 i 2,38 minuts en les quals els cònjuges manifesten l’un a l’altre i l’altre a l’un la seua opinió sobre com han de desenvolupar el règim de relacions amb les seues filles en les qual mantenen i insisteixen en les seues discrepàncies però en un to normal i sense paraules estridents ni ofensives”, assegura en el seu acte. I afegeix: “Més enllà de la ruptura familiar es considera que les paraules abocades per l’investigat no revisten entitat penal i s’emmarquen en l’àmbit d’una difícil ruptura familiar i en les discrepàncies entre els progenitors en relació amb les mesures civils relacionades amb les seues filles”.

A més, apunta que “de l’actitud mantinguda per la denunciant no es desprén que sentira perill per la seua integritat física o es representen com un mal cert, possible i determinat les expressions que atribueix al seu marit”. La jutgessa també ressenya que la denunciant “no va ser persistent en el seu relat” davant el Jutjat de Guàrdia, amb dates equivocades i canvis de versió, i que li crida “poderosament l’atenció” que no demanara davant eixe jutjat mesures de protecció per a ella sinó solament la suspensió del règim de visites del pare amb les menors.

El Defensor del Poble ha obert una actuació d’ofici per l’assassinat de les dues xiquetes i ha demanat informació a la Secretaria d’Estat de Seguretat i a la Fiscalia General de l’Estat sobre l’existència de denúncia prèvia per violència de gènere en l’àmbit familiar i si s’havia adoptat per l’òrgan judicial competent una ordre d’allunyament de les menors.

Comparteix

Icona de pantalla completa