Diari La Veu del País Valencià
Podem presenta una llei que desactiva políticament les diputacions

Podem ha plantejat en forma de llei la seua voluntat de convertir les diputacions en òrgans administratius sense capacitat de decisió política. Mentre no arribe una reforma constitucional que done als territoris la potestat d’eliminar-les, la formació morada proposa buidar-les de les competències que no els són pròpies i transferir els seus recursos a la Generalitat.

La proposició de llei, amb només cinc articles, preveu que qualsevol actuació en infraestructures, turisme, cultura, esports, educació, salut, benestar social, medi ambient, ocupació i ordre públic siga assumida per l’administració autonòmica.

Qualsevol mesura en aquestes matèries que poguera desenvolupar una diputació hauria de ser “delegada expressament” per la Generalitat. Les institucions provincials només conservarien aquelles competències reconegudes explícitament per la Llei Reguladora de les Bases del Règim Local de 1985. Aquesta norma estatal els atribueix la coordinació de plans d’obres, dels serveis municipals o de serveis supramunicipals i supracomarcals, en especial el tractament de residus. També els encarrega l’assessorament a municipis petits en qüestions com la recaptació d’impostos i altres tasques administratives.

La proposta, presentada en roda de premsa pel secretari general de Podem, Antonio Estañ, es proposa “acabar amb l’opacitat, la corrupció i la ineficàcia” que, a parer del també síndic parlamentari han caracteritzat de les diputacions valencianes en les darreres dècades.

Estañ ha fet especial esment en la necessitat que les institucions provincials “deixen de fer de pantalla” de recursos que “haurien d’anar als municipis”. De fet, la delegació expressa de funcions de la Generalitat hauria d’evitar el repartiment discrecional de recursos entre els municipis segons criteris polítics, personals o de qualsevol altra mena per a fer-se amb bases “objectivables”, com ara “la urgència o la població”.

El líder de Podem s’ha declarat confiat que el PSPV, fins ara refractari a endinsar-se en una reforma real de les diputacions, done suport a la llei. De fet, el text no es presentarà al registre d’entrada de les Corts fins a dilluns que ve amb la intenció que “les forces que volen canviar les diputacions (totes llevat del PPCV) puguen fer aportacions”, sempre que no desnaturalitzen la proposta.

Entre els arguments a favor de la norma, presentada segons Estañ davant de la inactivitat del Consell a l’hora d’engegar una nova llei de governs locals “que mai no arriba”, es troben la seua sintonia amb l’Acord del Botànic, que ja ho preveu, i amb les sentències del TSJ que van tombar els decrets de la Generalitat sobre la coordinació de les competències en turisme i esports. El tribunal va advertir que per a llevar la capacitat de decisió a les diputacions en aquestes matèries calia una norma amb rang de llei, com la proposada ara per Podem.

Estañ també ha assegurat que el text es remet “el precepte 66 de l’Estatut” un article que “no s’ha desenvolupat perquè no hi ha hagut voluntat política”. Amb tots aquestos ingredients, el síndic de Podem ha avisat que no entendria un ‘no’ per part dels socialistes.

Per això ha recordat que al Debat de Política General va afirmar que no demanaria “impossibles” a l’hora de complir la part del programa del Botànic que ha quedat incompleta. En el cas de les diputacions, el seu buidatge és, a judici d’Estañ, “totalment factible”.

Els socis del Botànic

Estañ ha assegurat durant la roda de premsa que ja ha mantingut converses amb Compromís i el PSPV i s’ha mostrat confiat que la llei puga aprovar-se. A falta d’una presa de posició expressa dels socialistes, el portaveu de Compromís a les Corts, Fran Ferri, ha reiterat el suport absolut de la coalició a l’objectiu últim d’eliminar les diputacions.

“Donem la benvinguda a la proposta de Podem. Està clar que els valencians no volem les diputacions. Volem un altre model territorial”, ha proclamat Ferri.

Comparteix

Icona de pantalla completa