Diari La Veu del País Valencià
Fulgencio justifica la passivitat policial amb les agressions ultres del 9 d’Octubre pel trasllat d’agents a Catalunya

“La situació de l’any passat va ser excepcional. La Comunitat Valenciana tenia mermades les possibilitats de dispositiu policial per una determinada situació. Enguany, indistintament de qualsevol altra circumstància, totes les unitats estan presents i reforçades”. Així ha explicat Juan Carlos Fulgencio la passivitat amb què la policia espanyola va actuar durant les agressions d’elements d’extrema dreta contra els manifestants de la marxa del 9 d’Octubre.

Segons aquesta versió, el trasllat de nombrosos agents a Catalunya per a evitar la celebració del referèndum de l’1 d’octubre va deixar sense cobertura suficient el dispositiu policial de la diada del País Valencià que va concloure amb agressions generalitzades a manifestants i periodistes.

Els colps i les pallisses es van produir principalment a la plaça de Sant Agustí i a l’avinguda de l’Oest davant mateix de les forces policials que no van detindre ningú en aquell moment. De fet, els arrestos es van succeir dies després gràcies a les nombroses imatges enregistrades i distribuïdes per les xarxes socials.

Enguany estaran a València totes les forces disponibles al País Valencià amb reforços “d’altres regions”, segons ha assegurat el delegat del govern espanyol.

Fulgencio ha admés que l’any passat, quan el seu càrrec l’ocupava Juan Carlos Moragues, del PPCV, van produir-se “errades” en el desplegament de les forces de seguretat. Tot i això ha negat que hi haguera instruccions per tal de no detindre ningú.

L’explicació del responsable màxim de la seguretat ciutadana apunta que no hi va haver passivitat: “Pel que fa a l’actuació, no pot haver-hi instruccions en un estat de dret. Per la precarietat del dispositiu pot ser que no siguen possibles les detencions in situ. No crec que l’any passat hi haguera instruccions d’aquest tipus. Enguany tampoc n’hi haurà”.

Contingent suficient

La delegació del govern espanyol ha pres nota de les errades del desplegament policial durant el 9 d’Octubre de l’any passat. Per a evitar imatges com les de la manifestació de la vesprada, en les quals elements d’extrema dreta van agredir els participants en la tradicional marxa organitzada per la Comissió 9 d’Octubre, s’ha reunit aquest dimecres la comissió de seguretat conjunta amb la presència de l’alcalde, Joan Ribó, i el delegat del govern espanyol, Juan Carlos Fulgencio.

“Hem patit un deteriorament de la festa del 9 d’Octubre. Volem revertir-ho. Que no ocórreguen els fets de l’any passat sinó que es recupere l’esperit de la festa”, ha assegurat Fulgencio, qui ha garantit que “el Ministeri de l’Interior disposarà dels efectius suficients per a tractar de garantir la convivència en pau”.

El delegat ha avisat, a més, que “els qui tracten d’alterar la convivència han de saber que aquest és un estat de dret que adoptarà les mesures oportunes”. També ha avançat que ja s’està treballant per a “identificar els qui volen alterar la convivència”.

Tot i no especificar quin nombre d’efectius policials es desplegaran a València, Fulgencio ha garantit que “hi haurà unitats externes que vindran a reforçar el dispositiu”. Serà “un nombre important d’unitats especialitzades, algunes de les quals ja estan treballant sobre el terreny, en les xarxes socials en tasques de detecció”. A més, també ha detallat que “les unitats uniformades seran més nombroses”.

Comparteix

Icona de pantalla completa