Diari La Veu del País Valencià
El PSPV ajorna al 16 de desembre les primàries d’Alacant mentre busca un candidat

Els socialistes valencians ja tenen calendari per a elegir els caps de cartells autonòmics i municipals de les eleccions del proper mes de maig. La Comissió Executiva Nacional ha fixat el diumenge 18 de novembre com a data per a l’elecció del candidat a la Generalitat. Abans, el 18 d’octubre s’elegiran els aspirants a alcaldes de les localitats d’entre 20.000 i 50.000 habitants, mentre que l’11 de novembre es triaran els candidats de les ciutats de més de 50.000.

Si algun dels candidats obté més de la meitat dels sufragis, la seua proclamació definitiva es produirà quatre dies després de l’escrutini. Si no és així, hi haurà una segona volta una setmana després de la primera votació.

L’única excepció a aquest calendari és la ciutat d’Alacant on la cita amb les urnes està programada per al 16 de desembre, un mes després de l’elecció del candidat a la Generalitat. L’actual portaveu del PSPV en l’ajuntament, Eva Montesinos, no és en principi la preferida per la direcció socialista que, a hores d’ara, es troba a la recerca d’una personalitat independent que faça oblidar els episodis de la dimissió forçada de Gabriel Echávarri i la investidura fallida de Montesinos.

Cal recordar que les primàries es portaran a efecte sempre que hi haja més d’un candidat per a cada lloc, inclòs el de president de la Generalitat. En 2015, Ximo Puig va haver de guanyar-se la candidatura enfront de l’alcalde de Faura i ara també president de la Diputació de València, Toni Gaspar.

La diferència amb aquella convocatòria es troba en les limitacions imposades des de la direcció federal del PSOE que fan molt complicada la presentació de candidats alternatius als llocs i les institucions en què ja governen els socialistes. En el cas de la Generalitat, abans d’obrir-se la possibilitat d’alternatives caldria que un 40% de la militància demanara la convocatòria de primàries.

Pel que fa als ajuntaments en què l’alcalde o alcaldessa siga socialista, cal que un 50% del cens ho sol·licite. Així, les primàries se celebraran principalment als llocs on el PSPV no ostenta la vara de comandament.

Pel que fa als possibles votants, els socialistes repeteixen la fórmula d’obrir el vot als ciutadans que participaran, si s’escau, en l’elecció del candidat a la Generalitat i dels ajuntaments de més de 50.000 habitants. En les localitats de més de 20.000 on hi haja votacions només participaran els militants.

Cens tancat

El cos electoral de militants es tancarà dimecres que ve. Entre el 19 i el 25 de setembre es produirà la recollida de signatures per a sol·licitar la celebració de les primàries. Les precandidatures es poden presentar entre el 26 i el 28 de setembre.

La recollida d’avals als municipis es restringeix del dia 1 al 5 d’octubre, mentre que els de la candidatura autonòmica es podran sol·licitar fins dia 16. L’excepció és, de nou, Alacant, on els avals es recolliran entre el 7 i el 13 de novembre.

Atés que els socialistes governen en la majoria de municipis susceptibles de celebrar primàries, és previsible que els enfrontaments entre dos candidats o més siguen l’excepció. Però, una de les ciutats on això podria produir-se és, precisament, la capital, atés que a València l’alcalde és de Compromís.

En qualsevol cas, caldrà veure si el sector ‘sanchista’ decideix postular algú en contra de la cap del grup municipal i secretària general socialista, Sandra Gómez, o si es presenta algun candidat no adscrit a cap de les famílies hegemòniques del partit.

Comparteix

Icona de pantalla completa